LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger

Genveje

LFS-logo Log ind / Mit LFS Tillidsvalgt Løn LFS Nyt
Vilkår/privatliv Kontakt os Meld dig ind

Linklinje

  • Forside
  • LFS
  • LFS Nyt
  • 2010erne
  • 2018
  • Blad nr. 10
  • Jeg var ikke dum, jeg var bare ordblind
 

Sidemenu

  • Leder: Du må gerne sladre om din arbejdsplads
     
  • Hele bladet som pdf
     
  • Noter
     
  • Ligestilling skal sparkes i gang i vuggestuen
     
  • Drenge går da ikke med guldsko – eller?
     
  • Psykiatrifaggruppeudvalget i LFS: Det batter
     
  • LFS-arrangement: Oplæsninger fra Outsiderens Skriveskole
     
  • Stille børn kan også have AD(H)D
     
  • Vi er de nye elever i klassen
     
  • Man råsnaver jo man ikke sine venner, vel?
     
  • Jeg var ikke dum, jeg var bare ordblind
     
  • Ledelsesansvar at tilbyde hjælp
     
  • Jeg har fået mere selvtillid
     
  • Bogomtaler
     
  • LFS-arrangement: Vi danser om juletræet
     
7.11.2018  |
  
 

Jeg var ikke dum, jeg var bare ordblind

Tårerne trillede ned ad kinderne på Jeannette Stormly Borvang, da testen viste, at hun var svært ordblind. ”Det var en kæmpe lettelse. Pludselig vidste jeg, hvorfor så mange ting har været udfordrende for mig.”

Tekst: Anna Louise Stevnhøj

Der er mange måder at kompensere på, og Jeannette Stormly Borvang har brugt de fleste.
”Når jeg slet ikke kunne se for mig, hvordan et ord skulle staves, har jeg brugt Google og fundet en sætning, hvor jeg kunne regne ud, at det indgik. Når jeg skulle dokumentere skriftligt på arbejdet eller skrive referater fra personalemøder, har jeg haft søde kolleger, der rettede mine stavefejl undervejs. Så jeg har klaret mig igennem, og jeg har altid bare troet, at jeg var mindre god til dansk,” fortæller 47-årige Jeannette Stormly Borvang, som er ansat i flerbørnsdagplejen i København.

Min pædagog skubbede på

Selv om Jeannette Stormly Borvang har været vant til at kompensere, var hun alligevel lidt betænkelig, da hun fik mulighed for at tage uddannelsen til pædagogisk assistent, fordi København fik en pose penge til at videreuddanne dagplejere i forbindelse med den styrkede pædagogiske læreplan.
”Men jeg tænkte, at jeg måtte gøre, som jeg altid har gjort. Jeg fandt også ud af, at alle lærebøgerne findes som lydbøger. Jeg havde lyst til at udvikle mig og lære mere. Og så har jeg en fantastisk dagplejepædagog, som skubbede på, og som hele tiden har sagt, at det kunne jeg sagtens klare.”
Da Jeannette Stormly Borvang skulle gennem optagelsesprocedurerne til uddannelsen som pædagogisk assistent, var der et spørgsmål, der lød på, om man havde særlige udfordringer.
”Så jeg skrev, at jeg havde svært ved at læse og stave, og at jeg var rigtig dårlig til engelsk. Så jeg fik tilbud om at blive testet for ordblindhed. Og da jeg sad med testen, tænkte jeg ”hold da op”. For der var store dele af den, der slet ikke gav mening for mig,” fortæller Jeannette Stormly Borvang.

Diagnosen udløser hjælp

Resultatet viste da også at hun er svært ordblind. Og det fik en masse ting til at falde på plads – og det fik tårerne til at trille.
”Jeg forstod, hvorfor jeg har haft svært ved så mange ting, og hvorfor nogle ting har taget mig så lang tid. Det var en kæmpestor lettelse at få sat navn på, hvad det handler om, og at få at vide, at det ikke er, fordi jeg er dum. Jeg har bare et læse-skrive-stave-handicap.”
Diagnosen har udløst en række hjælpemidler. Jeannette Stormly Borvang har fået en it-rygsæk med diverse it-systemer, der skal gøre det nemmere for hende at skrive og stave, og en skanner som hun kan bruge til at få læst tekster op. Hun får også ekstra støttetimer, men det bedste hjælpemiddel er dog, at alle lærebøgerne på uddannelsen findes som lydbøger.
”Jeg hører alle teksterne, samtidig med at jeg følger med i bøgerne. Det er suverænt godt,” siger Jeannette Stormly Borvang, som også har fundet frem til især en app, som hun betragter som en livredder i forhold til faget engelsk, som er det, hun har frygtet mest. Hun kan sige ordet på dansk, og appen skriver det på engelsk – og siger det højt, så hun får udtalen med.

Bliv testet!

”Det allerbedste er imidlertid, at jeg har fundet ud af, hvorfor det er svært for mig. Det gør det meget nemmere at bede om hjælp,” siger Jeannette Stormly Borvang, som i dag er helt overbevist om, at hun nok skal klare uddannelsen. Og det var hun lidt usikker på, da hun besluttede sig for at søge ind.
”Min skoletid var ikke altid en positiv oplevelse. Men jeg er meget glad for assistentuddannelsen. Der er et fantastisk sammenhold blandt de studerende, og vi hjælper og støtter hinanden. Vi "samler" hinanden op, hvis nogen ikke helt er med på det, vi skal lave. Det er så tydeligt, at vi alle sammen er voksne mennesker, der vil det her, og det giver et rigtig godt studiemiljø, hvor man ikke er bange for at tabe ansigt og for at fortælle, at der er nogle ting, man har svært ved,” siger Jeannette Stormly Borvang, der faktisk synes, at ordblindheden har en sidegevinst – trods alle ulemperne.
”Man får lært at arbejde for tingene. Jeg har altid skullet kæmpe lidt mere end andre, og det kommer jeg fortsat til på trods af mine hjælpemidler. Men nu ved jeg i det mindste hvorfor, og jeg har fundet ud af, hvor jeg kan hente støtte. Så mit allerbedste råd til andre med læse-stave-vanskeligheder er, at man skal sørge for at blive testet. Hellere i dag end i morgen.”


SayHi

Jeannette Stormly Borvang anbefaler appen SayHi, som findes både til iPad, iPhone og Android, og som kan oversætte til og fra en lang række andre sprog. Appen oversætter det, du siger eller skriver, og den læser også ordene op, så du kan høre den korrekte udtale. Du kan desuden indstille appen til dansk-dansk, så du eksempelvis kan sige et ord og få stavemåden fra appen.


Ordblinde har ret til hjælpemidler

Er du ordblind, har du ret til hjælpemidler, uanset om du er under uddannelse, i job eller ledig. Første skridt til at få hjælp er at tage en test, der viser, hvor ordblind du er.
For at kunne få adgang til hjælpemidler, skal du kunne bevise, at du er ordblind. Du skal derfor få lavet en gratis ordblinde-test, som du kan få via et voksenundervisningscenter, VUC eller AOF i din kommune. Alle i hovedstadsområdet kan desuden henvende sig til Hovedstadens Ordblindeskole: www.ordblindeskolen.dk. Testen er første skridt på vejen til at få de rigtige hjælpemidler.

Få den rigtige hjælp

Viser testen, at du er ordblind, har du ret til at få hjælp. Det kan for eksempel være, du skal have en såkaldt it-rygsæk eller skal på særlige kurser. It-rygsækken er en pakke med hjælpemidler, ordblinde kan få, hvis det er nødvendigt i det daglige arbejde eller for at tage en uddannelse. Indholdet i it-rygsækken er tilpasset dit behov, og den kan indeholde:
• En bærbar computer
• En C-pen, som kan oplæse enkelte ord og korte sætninger
• En håndskanner, der laver tekst om til lyd
• En hovedtelefon med mikrofon
• Computerprogrammer, der hjælper med at læse og skrive

Sådan gør du

Når du har taget testen, kan du få hjælp. Din situation afgør, hvem der skal søge om hjælpemidler til dig.
• Er du i job, skal du og din arbejdsgiver udfylde en ansøgning om hjælpemidler til jobcentret. Hjælpemidlerne er gratis for arbejdsgiveren.
• Er du ledig, skal jobcentret hjælp dig med hjælpemidler. Du kan evt. også få tilbudt job med løntilskud under den særlige "isbryder-ordning" for folk med handicap.
• Er du under uddannelse, skal din skole hjælpe dig med hjælpemidler.
• Er du på pension, i fleksjob eller førtidspensionist, skal du henvende dig til din sagsbehandler i kommunen.


Find hjælp på Nota.dk

Nota var tidligere en service for synshandicappede. I dag har Nota også en rig vifte af tilbud til ordblinde. Du kan finde redskaber og viden om dine støttemuligheder, og så kan du benytte dig af et stort lydbogsbibliotek med både skøn- og faglitteratur. Du kan blive medlem, hvis du er ordblind, synshandicappet eller har et handicap der gør, at du ikke kan læse almindelig trykt tekst. Se, hvordan du gør, på www.nota.dk

Sociale medier

 

Relaterede sider:

LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16
2100 København Ø

Cvr: 32848516
Tlf: 3544 4546
E-mail: lfs@lfs.dk

Ean: 5790002131097
 
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening
med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/13539 Loadtid: 0.048 sek.
Download logo
LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16          Tlf: 3544 4546               Cvr: 32848516
2100 København Ø                E-mail: lfs@lfs.dk          Ean: 5790002131097
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
 
 
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/13539 Loadtid: 0.048 sek.
Download logo
LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16
2100 København Ø
Tlf: 3544 4546
E-mail: lfs@lfs.dk
Cvr: 32848516
Ean: 5790002131097
 
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/13539 Loadtid: 0.048 sek.
Download logo