LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger

Genveje

LFS-logo Log ind / Mit LFS Tillidsvalgt Løn LFS Nyt
Vilkår/privatliv Kontakt os Meld dig ind

Linklinje

  • Forside
  • Emner
  • Kommunale budgetter
  • Tidligere budgetår
  • Budgetter generelt fra 2005 og før
  • Ny budgetmodel, klubområdet
 

Sidemenu

  • Budgetoverførsler, høringssvar
     
  • Ny budgetmodel, klubområdet
     
  • Budgetmodel, daginstitutioner
     
  • Skulderklap til pædagogisk personale
     
  • Weekendåbne daginstitutioner
     
  • Flere ansatte - ja tak
     
 Arkivmateriale
Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
1.10.2006  | Almen  
  
 

27.10.2004

Høringssvar på forslag til ny budgetmodel på klubområdet

Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) vil hermed gerne kommentere indstillingsmaterialet til forslag om ny budgetmodel på klubområdet.

Indledningsvis vil vi gøre opmærksom på, at indstillingsmaterialets forslag til 2 alternative modeller slet ikke kan dække behovet for, at kunne anskue en sammenhæng mellem opgaver og ressourcer.

Alternativ forslag 1: ” pladspris”, er en model der alene har forholdt sig til en gennemsnitlig, økonomisk og teknisk fordeling af midler til klubberne, der ingen sammenhæng har med den virkelighed klubberne fungerer under og de opgaver de skal løse.

Alternativ forslag 2 ”fortsættelse af den nuværende model”, er også en model der ikke kan modsvare de ændrede krav på klubområdet. Efter denne model tildeles ressourcerne grundlæggende efter antal medlemmer, uden reelt at tage højde for og samtidig gøre det synligt hvilke opgaver der skal løses.

Læs hele høringssvaret her:

Til
Uddannelses- og Ungdomsudvalget
Direktionssekretariatet
Rådhuset
1599 København V.

København den 27. oktober 2004

Høringssvar på forslag til ny budgetmodel på klubområdet

Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) vil hermed gerne kommentere indstillingsmaterialet til forslag om ny budgetmodel på klubområdet.

Indledningsvis vil vi gøre opmærksom på, at indstillingsmaterialets forslag til 2 alternative modeller slet ikke kan dække behovet for, at kunne anskue en sammenhæng mellem opgaver og ressourcer.

Alternativ forslag 1: ” pladspris”, er en model der alene har forholdt sig til en gennemsnitlig, økonomisk og teknisk fordeling af midler til klubberne, der ingen sammenhæng har med den virkelighed klubberne fungerer under og de opgaver de skal løse. Alternativ forslag 2 ”fortsættelse af den nuværende model”, er også en model der ikke kan modsvare de ændrede krav på klubområdet. Efter denne model tildeles ressourcerne grundlæggende efter antal medlemmer, uden reelt at tage højde for og samtidig gøre det synligt hvilke opgaver der skal løses.

Forældre, børn og unge stiller langt større og andre krav til et klubtilbud, end vi har set tidligere. Der eksisterer en langt højere grad af individualisering og tydeligere identitet hos familierne, som værende forbruger af den offentlige service, for så vidt både på godt og ondt. Dette stiller større og anderledes krav til ledelse og medarbejdere. Brugernes krav om kvalitet i opgaveløsning er tydeligere, både internt i klubben og eksternt i lokalområdet. For ledelsen og medarbejderne bliver der derfor behov for, langt tydeligere end tidligere, at kunne beskrive og begrunde overfor brugerne de lovgivningsmæssige og kommunalpolitiske besluttede opgaver der skal løses og hvad der er tildelt af ressourcer hertil.

Derfor mener LFS der grundlæggende er et stort behov for, at kunne se en tydelig sammenhæng mellem de opgaver klubberne skal løse som et alment klubtilbud og opgaver der skal løses i samarbejde med andre klubber og øvrige interessenter i lokalområdet, og de ressourcer (medarbejdertimer) man får hertil.

En budgetmodel som beskrevet i indstillingsmaterialet, hvor personaleressourcerne fordeles efter en basistildeling, timetildeling pr. barn/ung og en timetildeling til opgaver i lokalområdet, vil langt bedre kunne anskueliggøre en sammenhæng mellem opgaver og ressourcer.

Principperne for en ny budgetmodel, som beskrevet, vil også være mere kommunalpolitisk håndterligt. Dette skal både ses i forhold til etablering af nye klubtilbud, udvidelse af eksisterende klubber og i forbindelse med en beslutning om udvidelse af yderligere opgaver i lokalområderne og i konsekvens heraf, en udvidelse af budgetrammen.

LFS har, i øvrigt i lighed med BUPL, Kbh., i forbindelse med samarbejdet i forvaltningen, haft som mål:

- at timetildelingen er pædagogisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt

- at der, ved en ny budgetmodel, skal søges en så lille omfordeling som mulig

- at fordelingen af lokalpuljen står mål med de opgaver der er i alle bydele, omkring det opsøgende og sociale arbejde

- at midlerne i lokalpuljen alene kan anvendes af klubberne

Det vedlagte eksempel på omfordeling af timer:

LFS finder det væsentligt at præcisere følgende forhold og forudsætninger der bør opfyldes, for at budgetmodellen kan understøtte løsning af klubbernes opgaver:

Ved indstilling af forslaget er vedlagt et bilag med et eksempel på en omfordeling.

I dette eksempel ser vi følgende problemstillinger der nærmere bør analyseres og revurderes:

Der er en forholdsmæssig stor omfordeling fra de store klubber til de små.

Nogle klubbers fysiske rammer (eks. vis. en satellit langt fra moderinstitutionen), medvirker til at de af sikkerhedsmæssige grunde er nødt til, mere end én gang, at medtænke 2 medarbejdere i den fulde åbningstid. Dette bevirker, at der anvendes forholdsmæssigt for mange ressourcer hertil og hermed mindre tid til øvrige opgaver, i en sammenligning med andre klubber.

Der er en for stor en vægtning af faktorerne, børn af kontanthjælpsmodtagere og ikke vestlige børn, i fordelingen af lokalpuljen. Dette bevirker at lokalpuljens størrelse i de bydele, der ikke har en forholdsmæssig stort antal af børn af kontanthjælpsmodtagere og ikke vestlige børn, vil få vanskeligheder med, ved for få timer, at løse de lokale opgaver de er forpligtet til overfor de børn og unge der ikke ”dækkes” af de sociale kriterier.

Det bør nærmere vurderes om modellens forslag til årlige åbningstimer, på fritidsklubber og juniorklubber, modsvarer behovet for udvidet åbningstid i forbindelse med skolernes årlige 12 ugers ferie.

Kompetencefordelingen og organiseringen af det lokale klubsamarbejde:

I det lokale samarbejde skal det, efter vores opfattelse, være den enkelte klub der har den ansættelsesretlige kompetence over de medarbejdere der er ansat her og som evt. indgår i det lokale opsøgende, sociale arbejde. Det er samtidigt vigtigt, også for at understøtte mangfoldigheden af klubtilbuddene, at der etableres et ligeværdigt samarbejde og en gensidig respekt for hinandens særkende.

Den nye budgetmodel vil understøtte og udvikle samarbejdet klubberne i mellem, hvis man samtidig tildeler klublederne reel kompetence omkring beskrivelsen af et lokalområdes særkende, hvilke opgaver der hermed skal iværksættes, metoder der skal anvendes, hvilke klubber der skal indgå i opgaveløsning og hvordan midlerne herefter fordeles.

Reel kompetence betyder for os, at man lokalt skal kunne indgå aftaler, hvor aftaleparterne er ledelsen af klubberne i et givet lokalt område. Klubberne er selvfølgelig i den forbindelse forpligtet til, at udmønte de lovgivningsmæssige forpligtigelser og de kommunalpolitisk besluttede overordnede rammer og mål for klubområdet. Klubberne er i denne forbindelse, også forpligtet til at anvende lokalpuljen til formålet.

Da et udviklende og konstruktivt samarbejde er et processuelt forløb, kan det forventes at der i nogle situationer vil være svært at søge enighed om opgaverne og fordelingen heraf. Ved uenighed i det lokale samarbejde skal det derfor tydeligt beskrives, at det er Børn & Unge- chefen, for et givet lokalområde, der har ansvaret for at kortlægge tvisten, set både fra den enkelte klub og det lokale klubforum, og komme med velbegrundede løsningsforslag.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens klubbers deltagelse i det lokale klubsamarbejde:

Vi er bekendt med at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen sandsynligvis vil indstille, at klubber, under FAF, ikke skal være medfinansierende af medarbejdertimer for løsning af de lokale opgaver, for hermed reelt at kunne indgå i det lokale samarbejde. Vi er også vidende om, at holdningen blandt klubmedarbejderne til dette spørgsmål, ikke er entydigt.

LFS finder det dybt betænkeligt, at muligheden for udvikling af det lokale opsøgende og sociale arbejde, beror på nogle strukturelle og forvaltningsmæssige barrierer. I stedet for burde det opsøgende og sociale arbejde ses i et helhedsperspektiv og til gavn for hele Københavns kommunes børn og unge.

Der er i øvrigt behov for, at det defineres, afgrænses og forskelligheden beskrives i mellem FAF’s socialpædagogiske opgaver i øvrigt og UUF’s klubber.

Administrative lettelser til klubberne:

Vi finder det positivt, at der iværksættes undersøgelse og vurderinger af mulige administrative lettelser for klubberne. Ved evalueringen af den nye klubmodel bør der herunder, så vidt muligt, vurderes om de midler der er anvendt, fra klubbernes budgetramme, for gennemførsel af lettelser, står mål med de administrative lettelser der reelt gennemføres.

Herudover bør nogle af midlerne anvendes til opkvalificering i anvendelse af IT- systemet, for de medarbejdere i klubberne der har behov herfor.

Tryghed i ansættelsen:

Det har afgørende betydning for LFS, at medarbejderne sikres tryghed i ansættelsen i forbindelse med indførelsen af en ny budgetmodel. I den forbindelse vil vi samtidigt konstatere, at da der i forbindelse med budgetvedtagelsen tilføres klubområdet permanent 4,6 mill., vil der ikke være en situation med arbejdsmangel på området.

I forbindelse med en omfordeling af timer på området, bør der formuleres principper for omplacering, der understøtter Københavns kommunes overordnede grundlag for omplacering af medarbejdere, således at overgang til rådighed kan undgås. I forbindelse med omplaceringer af medarbejdere, kan der samtidig formuleres aftale om kombinationsstillinger, hvor medarbejderne fastholdes under den aktuelle ansættelsesmyndighed.

Efteruddannelse:

I en ny budgetmodel, hvor der er nøje sammenhæng mellem opgaver og timetildeling og hvor det lokale samarbejde understøttes finansielt, vil der være behov for en efteruddannelsesmæssig indsats.

En indsats, der har fokus på udviklingen af den enkelte medarbejder i sin rolle og funktion i samarbejdet med andre klubber og fokus på udviklingen af samarbejdet i lokalområdet. En indsats, der skal medvirke til en fastholdelse og udvikling af motivation.

Børn og unge med særlige behov:

Denne gruppe er ikke særskilt nævnt i forslaget, men desuagtet dette finder vi det nærliggende at nævne disse børn og unge med særlige behov, der er enkeltintegreret i en klub. Så vidt vi er vidende herom, har klubberne vanskeligt ved at få bevilget ekstra budgetmidler fra, det populært kaldet, støttepædagogbudgettet, men der bevilges dog i mindre grad. I den forbindelse finder vi det nødvendigt, hvad vi også tidligere overfor forvaltningen har gjort opmærksom på, at tildeling af midler herfra bør ske med baggrund i ønsket om en optimal specialpædagogisk indsats og i naturlig forlængelse heraf en økonomisk rationel anvendelse af budgettet.

LFS indgår gerne i en generel drøftelse og aftale om anvendelsen af støttepædagogbudgettet.

Evaluering af ny budgetmodel:

Vi forventer, at en reform af denne karakter på klubområdet evalueres efter et par år.

En optimal metode vil være en processuel evaluering, hvor ledelse og medarbejdere reelt inddrages i denne proces. Der bør dog være opmærksomhed på, at metoden ikke må medvirke til for stor en merarbejdsbyrde for personalet, men dog samtidig en evalueringsmetode der medvirker til en kontinuerlig opsamling af erfaringer.

Afslutningsvis finder vi det vigtigt at gøre opmærksom på, at vi forventer at LFS og BUPL, Kbh. konkret bliver inddraget i det videre arbejde, omkring en endelig fastsættelse af normeringsgrundlaget både i den enkelte klub og lokalt, samtidig hermed de beskrivelser der vil være nødvendige at formulere, i forbindelse med en ny budgetmodel på klubområdet.

Med venlig hilsen
Pia Bah
Forretningsudvalgsmedlem

Sociale medier

 

Relaterede sider:

LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16
2100 København Ø

Cvr: 32848516
Tlf: 3544 4546
E-mail: lfs@lfs.dk

Ean: 5790002131097
 
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening
med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/133 Loadtid: 0.032 sek.
Download logo
LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16          Tlf: 3544 4546               Cvr: 32848516
2100 København Ø                E-mail: lfs@lfs.dk          Ean: 5790002131097
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
 
 
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/133 Loadtid: 0.032 sek.
Download logo
LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16
2100 København Ø
Tlf: 3544 4546
E-mail: lfs@lfs.dk
Cvr: 32848516
Ean: 5790002131097
 
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/133 Loadtid: 0.032 sek.
Download logo