LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger

Genveje

LFS-logo Log ind / Mit LFS Tillidsvalgt Løn LFS Nyt
Vilkår/privatliv Kontakt os Meld dig ind

Linklinje

  • Forside
  • LFS
  • LFS Nyt
  • 2010erne
  • 2018
  • Blad nr. 2
  • Vi skylder ungerne en undskyldning
 

Sidemenu

  • Leder: Pres på pasningsgarantien - ideologi eller fælles løsning?
     
  • Hele bladet som pdf
     
  • Småt nyt
     
  • Tema: For mange børn lider under tidlig skolestart
     
  • Tema: Den pædagogiske leder: Forældrene oplever, at de dumper børnehaven
     
  • Tema: Skolelederen: Skolen er per definition en kravstiller
     
  • Børn i Tingbjerg kan lide at gå i skole – men det tror de voksne ikke
     
  • Vi skylder ungerne en undskyldning
     
  • Demo for velfærd 7. marts
     
  • Nyuddannede i lønforhandling – og meget, meget mere
     
  • Bogomtaler
     
  • LFS-arrangement: Vi er altså ikke bare ressourcer på linje med værktøj eller kontorlokaler
     
Af Hedda Maj Jensen  | 26.2.2018  | Almen  Special  
  
 

Tingbjergundersøgelsen:

Vi skylder ungerne en undskyldning

”Vi synes, det er super fedt, at undersøgelsen er blevet lavet. I stedet for at ærgre os over, at vi ramte så skævt med vores svar, skal vi glæde os over, at børnene er glade for at komme i skolen, og at de er mindre hashrygende, kriminelle og voldelige, end vi troede,” siger pædagogisk leder Gitte Larsen.

Tekst: Hedda Maj Jensen

”Vi skylder ungerne en undskyldning. De skal have et ekstra kram, og så skal de have at vide, at vi tror på dem,” siger Gitte Larsen.

Gitte Larsen er pædagogisk leder i Fritidsinstitutionen ved Tingbjerg Skole. Hun mener, at en af grundene til, at de voksne i Tingbjergundersøgelsen undervurderede de unges lyst til skolen var, at de kørte på automatpilot og lod sig påvirke af den måde, som Tingbjerg blandt andet bliver fremstillet på i medierne.

”Tingbjergundersøgelsen spørger ind til de 14-15-årige, og i forhold til spørgsmålene om kriminalitet tror jeg faktisk, at flere kom til at tænke på nogle andre og ældre unge – og så har mediebilledet nok smittet af på nogle af os og på nogle af forældrene, når der kommer sådan nogle svar frem i undersøgelsen,” siger Gitte Larsen og fortsætter:

”Når jeg tænker mig om, ved jeg jo godt, at de er glade for at gå i skole, fritidshjem og klub, og vi har også så mange positive historier, som vi skal sørge for at få fortalt. Der er meget negativ omtale, og det er svært at få en positiv historie igennem. Hvis vi skal have en historie i lokalavisen, skal vi selv skrive artiklen og tage billederne. De kommer kun herud, når der skydes. Og når medierne ikke kaster om sig med de positive narrativer, så skal vi, der arbejder herude, bare være endnu dygtigere til det,” siger Gitte Larsen.

En øjenåbner

Gitte Larsen synes, det er ærgerligt og også farligt, at forventningerne til børnene er så lave.

”Vi skal passe på vores børn og unge, når det kommer til de negative forventninger. Vi skal sørge for, at der bliver gjort en kæmpe indsats for at vise dem, at vi tror på dem, og at vi kan støtte op omkring virkeligheden. For virkeligheden er jo skøn, og den skal vi glæde os over. Virkelig flotte tal. Så derfor er det fantastisk, at Aydin, Flemming og Lars har lavet undersøgelsen. Det er virkelig en øjenåbner, og børnene er glade for, at vi har fået øje på det positive billede af dem,” siger Gitte Larsen, som mener, at man udover at være påvirket af den negative diskurs om Tingbjerg, måske også er kommet til at hænge fast i et billede af, hvordan bydelen tidligere har været.

Stærkt samarbejde

Gitte Larsen mener især, det er den eksterne formidling, der kan blive bedre. Internt taler de med børnene på en god måde og med respekt for alle, og hun er ikke i tvivl om grunden til, at eleverne er så glade for at gå i skole.

”De har nogle virkeligt dygtige lærere og pædagoger, som gør en forskel, og som har en rigtig god kontakt til børnene. Desuden er der et meget stærkt samarbejde på tværs af skole, fritidsdel og hjem, og vi arbejder også meget med samarbejdet i modtagelsen af børn fra daginstitutionerne,” siger Gitte Larsen.

Generelt har der de sidste tre-fire år været en positiv udvikling på mange fronter, og det er også den, man kan se afspejlet i Tingbjergundersøgelsen.

Tingbjerg rykker

”Man bliver bidt af at arbejde herude, for selv om vi af og til mister dygtige børn og ressourcestærke familier til andre boligområder, så er der er kæmpe progression hvert eneste år. Vi kan se, at vores indsatser rykker. Som eksempel arbejder vi her på fritidshjemmet med pædagogiske handleplaner for alle aktiviteter. I handleplanerne har vi særligt fokus på relations-arbejde, særlig sprogindsats og særligt fokus på børn og bevægelseskultur,” siger Gitte Larsen.

Skole og fritidsinstitution har haft stort fokus på pædagogernes arbejdsopgaver, faglighed og samarbejde med lærerne, og der afsættes hver uge halvanden time til fælles forberedelsestid. Fritidsinstitutionen har da også fået positive tilbagemeldinger på deres arbejde fra blandt andre Børn- og Ungeforvaltningen, som netop har brugt institutionen som eksempel i en stor kompetenceudvikling for pædagogisk personale, hvor det i planlægningen blev omtalt: ”a la Tingbjerg”.

Engagerede forældre

Gitte Larsen beskriver desuden en anden tendens, som kan være med til at forklare børnenes skoleglæde. Tingbjerg skole og fritidsinstitution har nemlig de sidste tre år fået flere engagerede og ressourcestærke forældre, og skolen oplever en stor forældreopbakning.

”Det lader til, at der er er flere og flere, der bliver opmærksomme på, at det er en god skole. Sidste år blev der oprettet en ekstra børnehaveklasse, og det samme ser ud til at ske i år,” siger Gitte Larsen.

Gitte Larsen fortæller, at de gør meget ud af inddrage og informere områdets forældre, og at fritidsinstitutionen forventer, at alle børn skal have lov til at deltage i alle aktiviteter - også de kulturelle.

”Vi skal tro på forældrene. Det er også en social misforståelse, at forventningerne til skole og fritidsinstitution er lavere fra familier med en anden etnisk baggrund. De har kæmpe store forventninger til, at vi gør et stort stykke arbejde med deres børn, og det giver os blod på tanden,” siger Gitte Larsen.


Karaktererne stiger

En rapport fra Danmarks Almene Boliger, BL, viser, at andelen af børn, der minimum får karakteren 4 i dansk og matematik på Tingbjerg Skole, er steget markant. Andelen er gået fra 22 procent i 2008 til 38 procent i 2015.


Facebook

Skolen har mulighed for at lave positiv social pejling via Facebook. Selv om det kun er til en snæver, lokal kreds, kommer budskaberne ud til dem, som er de vigtigste, nemlig børn og forældre

”Vores Facebook er meget dynamisk og kører hele tiden, og de fleste er glade for den. Lige nu har jeg to, som ikke vil have deres børn på Facebook – og vi har femhundrede børn,” siger Gitte Larsen.


Dewa Saft, Sagal Egalog Anisa Dzeljadini

Dewa Saft 14 år, Elevrådsformand Sagal Egal 15 år og Anisa Dzeljadini går alle i 8.X på Tingbjerg Skole og har været med til at svare på spørgsmålene til Tingbjergundersøgelsen og er blevet introduceret for resultaterne. Pigerne er da også godt klar over, hvad de gerne vil fortælle til en artikel om undersøgelsen af deres skole.

Dewa Saft: ”Jeg vil gerne fortælle, at det kan godt være, at vi er fra Tingbjerg, men vi er ikke kriminelle. Det er ikke alle fra Tingbjerg, som er kriminelle. Vi er normale lige som alle andre unge.”

Sagal Egal: ”Jeg vil gerne fortælle alle, at Tingbjerg Skole er en god Skole. På en måde er det dårligt, at vi har svaret, at der er flere, der er kriminelle, end der er, for det er jo forkert, men det er også godt, at der ikke er så mange. Jeg synes, det er brandærgerligt, at de voksne svarede, som de gjorde i undersøgelsen, men samtidig ved jeg jo, at de kender mig”

Anisa Dzeljadini: ”Det var ikke et chok, at der er mange, der godt kan lide at gå i skole, for vi kender jo mange, der er glade for skolen, men det er dejligt at høre det alligevel.”

Alle pigerne har svaret ja til, at de gerne uddanne sig efter skolen. Sagal Egal vil gerne være finansøkonom, Dewa Saft vil gerne være tandlæge og Anisa Dzeljadini ved ikke helt, hvad hun gerne vil være, men hun vil gerne starte med at gå på gymnasiet.

Sociale medier

 

Relaterede sider:

LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16
2100 København Ø

Cvr: 32848516
Tlf: 3544 4546
E-mail: lfs@lfs.dk

Ean: 5790002131097
 
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening
med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/13030 Loadtid: 0.044 sek.
Download logo
LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16          Tlf: 3544 4546               Cvr: 32848516
2100 København Ø                E-mail: lfs@lfs.dk          Ean: 5790002131097
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
 
 
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/13030 Loadtid: 0.044 sek.
Download logo
LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16
2100 København Ø
Tlf: 3544 4546
E-mail: lfs@lfs.dk
Cvr: 32848516
Ean: 5790002131097
 
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/13030 Loadtid: 0.044 sek.
Download logo