Børnehaven Tyttebøvsen
Københavns kommune’s Børnehave Tyttebøvsen Brydes alle 46 har i alt 56 børn, hvoraf de 44 børn er mellem 3-6 år og de 12 børn er mellem 2-3 år.
Vi har et produktionskøkken, og laver alt maden selv. Men skal have lavet lidt om i vores køkken i perioden 2010 -2012 ifølge kommunen f.eks skal vi have en opvaskemaskine op i højden og nyt køkkenbord. Det venter vi på skal laves, men er startet op med madordningen pr. 1 januar 2010.
Vi serverer morgenmad, mellemmåltid, frokost, frugt m. brød og rester fra dagen til de sidste børn. Dvs. fuld forplejning og med varm mad 2 gange om ugen, rugbrød og pålæg på fade, så børnene selv kan vælge hvad de vil have på deres rugbrød og råkost ved siden af, 3 gange om ugen. Vi indkøber ca. 75 % økologisk. Stuerne er med til i samarbejde med køkkendamen at lave madplaner for 1 måned ad gangen. Disse madplaner er sunde og varierende og indeholder en køddag, en grøddag, en fiskedag, en indmad’s dag, suppedag osv. Dertil har vi en 31 timers køkkendame til at bestille og lave mad samt tage opvasken/ oprydningen Børnene er engang imellem med til at skrælle gulerødder mv. enten ude på stuerne eller er med i køkkenet når der bages boller, alt afhængig af hvad der i øvrigt rører sig i børnegrupperne. Vi har haft besøg af fødevarestyrelsen og fået en ”smiley” så vi er rigtig godt i gang og er meget glade for madordningen.
Forældre, børn og personale har taget godt imod madordningen og det har da givet os udfordringer mht. kostplan/politik, holdninger og menuplan mv. også i forhold til økonomi. Vi har sammenlignet priser hos leverandørerne fra indkøbsaftalen og fundet forskellige priser på de samme varer. Vi syntes at de økologiske varer er alt for dyre og kan være i tvivl om økonomien kan strække sig til en vision om 90 % økologisk mad indkøb. Det giver i hvert fald nogle udfordringer til os som indkøbere. Vi er selvfølgelig spændte på om budgettet kan dække udgiften, men vi vægter det særligt højt i år, for at få det implementeret i børnehavens øvrige pædagogiske hverdag. Vi syntes det er en vigtig del af børnenes liv, at snakke om det mad vi spiser og selv laver, dufte til maden og være med til at smage på forskellige ting, selv øse op, række tingene til hinanden, rydde op mv og i det hele taget at få et naturligt forhold til det at spise og lære om sund mad. Men vi er afhængige af at staten giver tilskud som de har gjort i år.
Det kom bag på forældre og personale at loven skulle laves om og gøres mere frivillig, idet forældrene i bestyrelsen syntes det er et stort ansvar at lægge ud til forældrebestyrelserne om at tage beslutningen om en madordning eller ej. Det kan jo komme til at skiftes fra år til år eller mellem 2 år. Køkkendamen undrede sig også, da hun jo ikke blev ansat på frivillighedens præmisser for 1 eller 2 år ad gangen. Hvordan kan man få alle tingene til at balancerer, indretning af køkkener, indkøb af gryder, potter og pander, bestilling af varer og oprettelse af fast leverandør, madlavningen, økonomien og ikke mindst ansættelse og afskedigelse af køkkendame hvert eller hver andet år. Det bliver et rod og giver for meget administrativt og bureaukratisk arbejde ved at lave det om år for år.
Personalet
Børnehaven Tyttebøvsen
Brydes alle 46
2300 Kbh. s