Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Canadiske forskere: Voksenstyret leg hæmmer børnenes kreativitet
For meget af den voksenstyrede leg og for lidt fri leg på børnenes egne præmisser hæmmer børnene i at udvikle deres kreativitet og sociale kompetencer.
Eller omvendt sagt: fri leg, hvor børn leger præcis som de har lyst til, gør børn kreative og selvstændige, foruden at den udvikler deres kognitive og sociale færdigheder.
Den nyeste bekræftelse af dette kommer fra en ny canadisk undersøgelse, som videnskab.dk refererer fra. Canadiske forskere har interviewet 25 børn fra syv til 11 år om deres yndlingslege. Desuden tog børnene fotos af dem.
Alle typer lege var repræsenteret, men børnene gav udtryk for at de havde for lidt tid til fri leg, hvor de bl.a. kunne tage chancer og prøve ting af. Og som simpelthen leges fordi de er sjove at lege.
Flere og flere voksenstyrede aktiviteter
For LFS og LFS'ere kommer resultatet af den nye canadiske undersøgelse næppe som en overraskelse. Vi har i årevis sagt: pas nu på med at lade den voksenstyrede leg overtage børnenes egen frie tid og frie leg!
En overraskelse er det heller ikke for den danske forsker, Stine Liv Johansen, adjunkt ved Medievidenskab på Aarhus Universitet, som videnskab.dk har bedt om at kommentere resultatet af undersøgelsen.
Hun er kritisk overfor, at danske børn, efter skolereformen blev indført, har skullet deltage i langt flere voksenstyrede fysiske aktiviteter. Den frie leg er nedprioriteret, nogle steder i så høj grad at den er opslugt.
Legen sættes på formel
Den canadiske undersøgelse sætter dermed skolereformen og dens grundlæggende tanke om motion og læring som omdrejningspunkt under pres.
Ikke at der er noget galt med motion og læring. Men når det betyder at børnenes leg sættes i rammer og på formel, så er det skidt, når det fremtidens Danmark har brug for er kreative og socialt intelligente borgere, vurderer Stine Liv Johansen.
"Vi vil have kreative mennesker, der kan tage selvstændige beslutninger. I den forbindelse er fri leg vigtig. Fri leg er den afgørende kraft i forhold til at kunne overskride sig selv og indgå i kreative processer", siger hun til videnskab.dk
Forskellige opfattelser af en god leg
Stine Liv Johansen peger bl.a. på at undersøgelsen viser, at voksne og børn ikke nødvendigvis er enige om, hvad en god leg er.
Mens voksne ser det som en fysisk aktivitet, kan det for børn også være at spille eller strikke. Det vigtigste for børnene er at legen skal være et mål i sig selv, altså at den simpelthen er sjov. Og ikke fordi den udvikler særlige færdigheder.
Det kolliderer med den stigende holdning i samfundet, at legen skal have et formål. Gøre børnene dygtigere og klogere, eller gøre dem sundere. Den holdning blev cementeret med skolereformen.