Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Referat HB-møde 28. april 2014
Til stede: Britt Petersen, Claus Reffstrup, Jan Hoby, Olaf Christensen, June Andreasen, Thomas Enghausen, Annette Mortensen, Kirsten Løth (fra kl. 10.20), Tina Malene Hansen, Ulla Børgesen, Marianne Rosell, Majbritt Kronbøl, Lisbeth Waidtløw (fra kl. 9.45), Kathrina Dauscha, Birgit Thøgersen og Katrine Aagaard.
Afbud: Helle Haslund, Pia Ludvigsen, Inger Riis Laursen, Iben Andersen, Søren Beha, Hans Erik Sørensen, Kristina Achille Vasseux, Nicki Lykke Jensen, Dorte Sørensen, Anne Angelsø, Mia Christensen, Anne Nurken, Jane Skou og Birgit Jørgensen.
Næste møde: Den 19. maj 2014
Ad 1. Formalia
Referatet fra HB-mødet den 17. marts 2014 blev godkendt.
Ad 2. Status på medlemstallet
Britt Petersen orienterede om medlemstallet, som fortsat ser fornuftigt ud.
Thomas Enghausen orienterede om at den private institution Twinkle Toes I/S, som vi har fået oversat overenskomsten på engelsk til, har afslået at tegne overenskomst. Årsagen til afslaget er begrundet med deres lille størrelse og at de ikke har råd til at betale pension og mere i løn til de ansatte!
Ad 3. ”Indenfor murene”
Britt Petersen orienterede om at der pt. er to langtidssygemeldte FTR i LFS. Det giver en del ekstra opgaver til de øvrige ansatte i huset.
LFS har 3-4 sager i FOA’s uvildige klageinstans i øjeblikket, hvilket er atypisk.
I én sag har LFS bedt klageren om at videresende klagen til FOA’s klageinstans, idet 3 medlemmer fra FU har været involveret i sagen og derfor er inhabile i forhold til at behandle klagen.
Vi evaluerer hver gang vi har haft en sag behandlet i FOA’s klageinstans.
Det er sjældent klageinstansen giver klagerne medhold, hvilket styrker os i vores sagsbehandling.
Ad 4. Status på skolereformen (FSR)
Britt Petersen orienterede om Folkeskolereformen (FSR), hvor ansættelsesstoppet som trådte i kraft den 1. marts 2014 kunne ophæves allerede den 18. marts 2014, hvor det meste var løst. Det er et stort og flot stykke arbejde der er leveret af alle involverede.
På fritidsområdet kan utilfredshed ikke undgås, idet der nu er nogen der i stedet skal arbejde på 0-6 års området. Det er der stor frustration omkring og nogen oplever det som uretfærdigt.
Vi drøfter løbende med TRIO’en om processen er forløbet korrekt.
Arbejdstidsreglerne er færdigforhandlet. De gamle aftaler, og herunder de mange lokalaftaler, er alle blevet opsagt med tre måneders varsel.
Der er aftalt to nye sæt arbejdstidsregler. Èt sæt for dem med ansættelse på sko-lerne, og ét sæt for alle andre på 0-18 års området.
Der vil fremadrettet ikke være automatiske omregningsfaktorer.
Det har taget lang tid at få underskrifterne på plads, da der har været mange involverede, og der har været stor interesse for arbejdstidsreglerne.
Der afholdes informationsmøder om arbejdstidsreglerne den 12-13. maj 2014.
Specialafdelingen deltager i et af møderne, da vi snart skal i gang med pædagogerne på de interne skoler.
Thomas Enghausen orienterede om at der har været afholdt møde med Frederiksberg kommune omkring medlemmernes arbejdstidsregler.
Referencegruppen, hvor Thomas er LFS’ repræsentant, drøfter forskellige emner, herunder at pædagogmedhjælperne også skal have mulighed for efteruddannelse.
Ad 5. Temaer til REP 2014
Der var mange emneforslag til beretningen til REP 2014. Her kan bl.a. nævnes tillidsdagsorden/tillidsreformen, rammetema ”Fællesskabets styrke 2.0”, induktion, privatisering (for alle områder), arbejdsmiljø, trivsel, stress, kommende OK-forhandlinger, faglighed, demokrati, kerneopgaver, individ og fællesskab og udfordringer på det offentlige område.
Der var ønske om at der afsættes mere tid til delegeretmøderne, grundet tidspres på det sidste REP-møde.
Delegeretmøder afholdes dog kun såfremt der sker noget uventet under REP-mødet, og det er derfor ikke sikkert de afholdes.
Det er vigtigt at holde sig for øje, at delegeretmøderne ikke udvikler sig til en art forlængelse af områdemøderne. Det er fællesskabet der er interessant og i fokus på REP-mødet.
Der var debat omkring brug af eksterne oplægsholdere, hvor nogen var for og andre imod. Samtidig blev det drøftet om der skal være gruppearbejde og workshops på REP 2014.
Der var enighed om at hovedbestyrelsen ikke lægger sig fast på noget endnu, og at der nedsættes en arbejdsgruppe til REP 2014. Det er FU og områdeformændene der får opgaven med arbejdsgruppen.
Ad 6. Drøftelse af OK på det private område
Ad 6.a. Køreplan for OK-2015
Britt Petersen orienterede om de kommende OK-forhandlinger, som nærmer sig med hastige skridt.
Det private område vil formentligt danne konturer for vores kommende forhandlinger.
På det private område er der lavet en 3-årig aftale, og det ser ud til at der kom-mer en lille reallønsstigning. Lønstigninger på det private område gives i kronebeløb, og her vil vi gerne have afsmittende virkning, da der er tradition for at det gøres procentvis i det offentlige. Det medfører desværre at dem med høje lønninger får mest. Derfor vil vi meget gerne ændre på den procentvise lønstigning, men det er svært.
Det private område har tidligere haft aftaler med sikring i forhold til bl.a. Østarbejdere. Det har været under massivt pres, og de har desværre ikke beholdt deres aftale mod privat dumping. Det er ærgerligt og vi havde gerne set, at aftalen var blevet udvidet fremfor afskaffet.
Der er sket forbedringer for barsel og omsorgsdage. Hvis der eksempelvis skal aftales forlænget barsel til mænd på det kommunale område, skal der søges om dispensation til det. Der ses på det med velvillighed i ministeriet.
Som ved foregående overenskomstforhandlinger er der noget vi kan bruge fra det private område, og andet vi ikke kan bruge. Det private område er skruet væsenligt anderledes sammen end vores og derfor kan de to områder ikke sammenlignes.
Vi ved at der er lagt i ovnen fra de sidste overenskomstforhandlinger.
Der er problemer omkring seniordagene, om det er fra det 58. år eller det 60. år man kan afholde dagene. KL ville gerne have det ændret sidste gang, så det kommer helt sikkert med i forhandlingerne denne gang.
I København er der diskussioner omkring frihed, når vi er længere på arbejdsmarkedet. Hvordan skal det offentlige system skrues sammen?
Det kunne være ønskeligt med en temadiskussion herom, ikke kun for organisationerne, men også for arbejdsgiverne.
Der vil formentligt også komme diskussioner omkring arbejdstidsreglerne, hvor arbejdskræften beskyttes. Det er under beskydning fordi sygeplejerskerne og SOSU’erne har solgt ud af afspadsering, så de højtlønnede får mere end de lavtlønnede på forskudt tidsområdet. Det er ikke rimeligt da det er samme ulempe, uanset om man er højt- eller lavtlønnet.
Det er et emne som også har interesse for SL, så vi vil forsøge at komme i dialog med dem herom.
Generelt er man nødt til at forholde sig til de nye pensionsaldre og hvordan man skal kunne holde til at være på arbejdsmarkedet til man er 74 år. Det er en dis-kussion som LFS vil tage op under de kommende overenskomstforhandlinger.
Vi vil formentligt se krav om reduktion i antallet af allerede eksisterende aftaler, så der bliver færre overordnede overenskomster. Arbejdsgiverne vil angiveligt foreslå 3-4 overordnede overenskomstgrupper.
Der blev omdelt kopier af ”Bruttoliste over emner til OK-15”, som FOA har udsendt. Heraf fremgår det at FOA mener lederne har en højt prioriteret plads i de centrale forhandlinger, uden at løfte sløret for hvad der menes.
Med de leder-overenskomster der er lavet, har LFS svært ved at se de centrale overenskomster er der hvor lederne særligt skal tilgodeses.
Omkring kompetencefonden er det ikke rimeligt at dagplejere og pædagogmedhjælpere skal indbetale til fonden, når de ikke kan gøre brug af den. Kompetencefonden burde derfor nedlægges.
Ad 7. Eventuelt
Britt Petersen orienterede om at TR i København bliver inviteret til møde vedrørende budgettet ultimo juni. Det er vigtigt mødet afholdes tidligt, så man kan gøre brug af den viden til at påvirke politikerne.
Marianne Rosell orienterede om at der afholdes DHL den 29. august 2014, hvor alle er velkomne.
Endvidere afholdes der loppemarked i gården i LFS den 23. august 2014.
Samtidig orienterede Marianne om, at FRESO har været involveret i arbejdet op til EU-valget den 25. maj 2014.
Olaf Christensen orienterede om det sidste afholdte HB-møde i FOA, hvor FOA afsatte kr. 500.00 til undersøgelse af de økonomiske mangler i forhold til undersøgelsen omkring udlicitering.
Der var diskussion omkring det nye elektroniske sagsbehandlersystem som FOA har i støbeskeen. Diskussionerne afspejler de mange modsætninger der er i FOA’s HB, herunder størrelsen på afdelingerne og niveauet for servicen til medlemmerne.
Ceveas rapport viser at uligheden mellem rig og fattig er stor, og at den nu er blevet større end den var under den forrige borgerlige regering.
FOA-Ungdom skulle komme med deres bud på ”Fremtidens FOA”, og det var der intet nyt i. Ingen nye spændende ideer eller intentioner for deres arbejde.
Der var en lang diskussion omkring medlemshvervning/organisering, som ikke mundede ud i noget som helst. Det er det samme som altid. Samtidig var der udarbejdet en analyse på hvervekampagnen, hvor opsamlingen sagde den havde været en succes – det hang overhovedet ikke sammen med indholdet.
Der er talproblemer forskningsmæssigt omkring Pionerprojektet om arbejdsmiljø. Arbejdet ender op i en bog, og Olaf er medskriver på kapitler i den. Arbejdet forventes færdigt til sommer og bogen udkommer i efteråret.
Der er nedsat en forskningsarbejdsgruppe inden for psykiatrien, efter hændelsen på Ringbo, som skal belyse hvad man kan gøre for at undgå tilsvarende hændelser på andre bosteder/institutioner.
Katrine Aagaard orienterede om at PLS er ved at opstarte et samarbejde med FOA-ungdom. PLS vil forsøge at påvirke FOA-ungdom og medvirke til at målrette deres fremtidige indsatsområder, så der tænkes mere i fællesskaber.
Referent: Heidi Holmbjerg