Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
Vægtstoprådgiveruddannelsen
Af Adam Holst, NUMO
– og ”Små skridt” kan være vejen til et sundere liv
Nationalt Udviklingscenter mod Overvægt (NUMO) har for Sundhedsstyrelsen udviklet en uddannelse, hvor du bliver klædt på til at hjælpe borgere med at undgå at tage mere på og måske tabe sig. Tre trin på henholdsvis 3-2-1 dag, giver viden og indlevelse, til at hjælpe andre i gang med at tage små, men rigtige skridt.
Borgere med specielle behov er meget afhængige og påvirkelige af de omsorgspersoner, der fylder deres liv og hverdag. Det skaber rum og mulighed for at hjælpe og præge borgerens livsstil. Med de rette værktøjer, er det muligt at få rykket borgerens vaner hen imod et sundere liv – bl.a. ved at øge den enkeltes muligheder for at handle. Og det kan være svært at finde overskud og tid til målrettet at hjælpe borgerne. Derfor er det afgørende at have både viden og træning i hvordan man bedst hjælper, så det både opleves relevant og giver resultater.
Der er rigtigt meget livskvalitet forbundet med at få større bevægelighed og sundhed. Uanset køn, herkomst, uddannelse eller fysisk kunnen, bliver livet besværliggjort, hvis ens vægt begrænser ens muligheder i hverdagen. Livskvaliteten bliver udfordret og når der så i halen på overvægt følger år med livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-karsygdomme, er der rigtigt mange grunde til at hjælpe. De overvægtige borgere med specielle behov, har selvfølgeligt krav på samme tilbud og hjælp, som alle andre overvægtige og der er særligt brug for at inddrage nye pædagogiske vinkler for at nå det.
Som vægtstoprådgiver får du:
• Et solidt tværfagligt grundlag til at kommunikere med borgere og patienter om overvægt
• Viden og træning i individuel vejledning af overvægtige voksne borgere indenfor forskellige målgrupper
• Konkrete værktøjer til at planlægge og afvikle gruppebaserede vægttabsforløb/kurser for overvægtige borgere
• Redskaber til at igangsætte og følge op på netværk og selvhjælpegrupper mellem overvægtige voksne.
Udviklingen af vægtstoprådgiveruddannelsen er igangsat af Sundhedsstyrelsen for at fremme vægtstop hos svært overvægtige voksne borgere. Vejen til dette er at opkvalificere fagpersoner med en vægtstoprådgiver-uddannelse. 42 kommuner eller regionale projekter har været involveret og der er uddannet over 450 rådgivere. Rigtigt mange kommuner har, efter afslutningen af Sundheds-styrelsens projekt, fastholdt udbuddet af gruppe og individuel vægtstoprådgivning.
Se mere om uddannelsen på www.numo.nu – næste kursus starter 13. maj 2013