LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger

Genveje

LFS-logo Log ind / Mit LFS Tillidsvalgt Løn LFS Nyt
Vilkår/privatliv Kontakt os Meld dig ind

Linklinje

  • Forside
  • Emner
  • X-temaer
  • Centerstruktur på specialområdet
  • Handicapområdet
  • Handicap: Botilbudene
  • Høringsmateriale
 

Sidemenu

  • Høringsfrister for handicap-døgn
     
  • Høringsmateriale
     
  • Oversigt over ny inddeling af botilbud
     
  • Bostedernes høringssvar
     
  • Nyt udkast til høringsmateriale vedr. inddeling af botilbudene
     
  • LFS-høringssvar: Ledelsesstruktur botilbud
     
  • Presseklip: Svage grupper nedprioriteres
     
 Arkivmateriale
Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
21.6.2011  | Special  
  
 

NOTAT

4-2-2008

Sagsnr.
2008-3091

Dokumentnr.
2008-9832

UDKAST

Til ledere og ansatte på bo-området, MR-Handicap

Notat om ny organiseringsmodel for bo-området til høring

Baggrund

Strukturprocessen på botilbudsområdet for handicappede startede 5. oktober 2007 med et fælles seminar for forstandere og ledere i hele socialforvaltningen. Der er på tværs af forvaltningen behov for at styrke ledelsesorganiseringen for derved at opnå bedre arbejdspladser, styrket faglighed og en bedre dialog mellem forvaltning og tilbud.

Allerede i forårsmånederne i 2007 blev igangsat en proces med henblik på etablering af ny struktur på området for beskæftigelse og aktivitets- og samværstilbud for handicappede. Budget 2008 indeholder en beslutning om etablering af en ny struktur på dagområdet, hvortil der knytter sig en besparelse på 4,5 mio.kr. Etableringen af en ny struktur på dagområdet har i en periode været en del af den samme proces som på bo-området, selv om den nye struktur skulle implementeres hurtigere.

Dette notat handler alene om bo-området, selv om en række af de mål, der ønskes opnået med den ny struktur på bo-området også gælder for dagområdet.

Endelig skal det bemærkes, at strukturændringen i første omgang omhandler organisatoriske og ledelsesmæssige forhold. Der sker således ikke umiddelbart ændringer i de rammer, hvor brugeren bor, og brugeren vil også som udgangspunkt beholde det nuværende personale.

Handicapområdet

På handicapområdet er der enighed om, at den ny struktur skal etableres på baggrund af:

  1. Behov for mere robuste enheder med tættere og mere forpligtende samarbejde mellem de enkelte tilbud
  2. Behov for at styrke den nære, lokale, faglige ledelse
  3. Behov for at styrke den strategiske ledelse af området
  4. Behov for bedre dialog mellem forvaltningsledelsen, MR Handicap og de enkelte tilbud og for opfølgning i ledelsen
  5. Behov for systematisk at styrke viden og faglig ekspertise
  6. Ønske om større beredskab og fleksibilitet
  7. Behov for at forberede et kontinuerligt generationsskifte på lederposterne over de kommende år.

På den baggrund blev der i november 2007 nedsat en arbejdsgruppe bestående af forstandere og personalerepræsentanter, som skulle udarbejde forslag til en ny organisering.

Tre modeller

Arbejdsgruppen har drøftet tre modeller for strukturændringen.

En centermodel, som var direktionens udspil til det fælles seminar den 5. oktober. Her samles tilbuddene i et antal centre, der ledes af en budgetansvarlig centerchef. Hvert tilbud har en daglig leder med et vist budgetansvar inden for rammen.

En fusionsmodel, som var Anders B. Lassens udspil til seminaret. Her fusioneres tilbuddene i mindre konstruktioner end centrene, og hvert fusioneret tilbud deles op i afdelinger med afdelingsledere uden budgetansvar.

Og en netværksmodel, som var nogle forstanderes forslag til ramme for arbejdet. Her fastholdes de nuværende tilbud og de nuværende forstanderes kompetence, men forstanderne forpligtes til at indgå i tværgående netværk, som skal arbejde med økonomi, faglighed m.v. på tværs.

Der tages i det følgende udgangspunkt i centermodellen ud fra en vurdering af at den:

  • Skaber tilstrækkeligt robuste målgruppespecialiserede enheder
  • Giver mulighed for faglig udvikling og vidensopbygning
  • Skaber den nødvendige balance mellem på den ene side ønsket om mere robuste enheder og på den anden behovet for at centerlederen kan være synlig i organisationen
  • Giver mulighed for bedre ressourceudnyttelse
  • Fastholder entydig ansvarsplacering og entydig ledelsesrelation mellem centerledere og MR Handicap
  • Kan indbygge fordelene ved de to øvrige modeller.

Kriterier for etablering af de nye centre
Der har i arbejdsgruppen været en drøftelse af en række forskellige kriterier for etablering af de nye centre:

  • Målgruppe - det er væsentligt, at hvert nyt center rummer en sammensætning af tilbud, der er fagligt meningsfuld for brugere og personale. Det er denne faglige meningsfuldhed, der skal bære reformen igennem. Derfor har det været afgørende at arbejde med dette kriterium. Dernæst er der inden for den ramme taget højde for en række andre kriterier:
  • Størrelse og bæredygtighed ? de nye centre skal på den ene side have en størrelse, der giver mulighed for styrkelse af faglighed og der skal på den anden side være en vis ensartethed i størrelsen på centrene på tværs af området. Samtidig er det vigtigt, at der inden for det enkelte center er ressourcer til at håndtere de udfordringer, f.eks. for så vidt angår rekruttering og budgetoverholdelse, man står overfor.
  • Geografi ? de nye centre skal så vidt muligt bestå af tilbud, der ligger tæt på hinanden.

Målgruppekriteriet har således været væsentligere end de øvrige kriterier i en række tilfælde: f.eks. Solstriben, Kernehusene, Tokanten, Ringertoften, Parterren og Kuben.

På den baggrund opererer arbejdsgruppen med følgende bo-centre:

1. Center for autisme og struktur1
2. Center for autisme og struktur 2
3. Center for multihandicappede
4. Center for ældre-demens
5. Center for børn med handicap
6. Center for aflastning, projekter og midlertidigt ophold
7. Center for fysisk handicappede
8. Center for udviklingshæmmede med psykiatriske diagnoser 1
9. Center for udviklingshæmmede med psykiatriske diagnoser 2
10. Center for unge handicappede
11. Center for erhvervet hjerneskade

I overvejelserne om etablering af de nye centre indgår en mulighed for på det mellem lange sigt at knytte opgaven med drift og udvikling af bofællesskabsområdet til 3 af de nyetablerede centre ud fra geografisk nærhed. Det drejer sig om centrene for udviklingshæmmede 1 og 2 samt center for unge.

Ledelseskompetence inden for de nye centre

I hvert center ansættes en centerleder. Centerlederen vil blive ansat efter opslag, men der er forventningen at Centerlederne vil blive rekrutteret blandt den nuværende gruppe af forstandere på området. Det indgår endvidere som en del af forudsætningerne for etablering af de nye centre, at lønsummen til centerlederen skal findes inden for de tilbud, der samles i centeret.

Udover centerlederen vil de lokale ledere for hvert af botilbuddene indgå i et ledelsesteam i hvert center.

Centerlederen har sammen med ledelsesteamet ansvar for den løbende drift og udvikling af tilbuddet og for den løbende afrapportering i forhold til MR Handicap.

Centerlederen har det overordnede faglige og økonomiske ansvar, og samtidig mulighed for at uddelegere dele af dette til lederteamet eller til den enkelte botilbudsleder. Centerlederen kan f.eks. uddelegere forhold vedr. uddannelse og opkvalificering af medarbejdere m.m., til en af botilbudslederne. En af botilbudslederne kan ligeledes eksempelvis være kontakt person til VISO og andre faglige netværk. Der kan således være tale om, at centerlederen både uddelegerer et projektledelses- og et funktionsledelsesansvar.

Centerlederens kompetence

  1. Centerlederen har det overordnede ansvar for styring og strategisk udvikling af centeret og de enkelte tilbud,
  2. indgår kontrakt om drift og udvikling med MR Handicap, herunder har centerlederen det samlede ansvar for centrets rammebevilling,
  3. har personaleansvar for botilbudsledere og evt. stabsfunktion (administrativt personale, tværgående personale og socialfaglig konsulent),
  4. har ansvar for at sikre medarbejderindflydelse på forskellige niveauer inden for centeret,
  5. lægger i samarbejde med ledelsesteamet strategier for den faglige og arbejdsmiljømæssige udvikling for alle medarbejdere i centret,
  6. er ansvarlig for at sikre, at centrets tilbud overholder lovgivningskrav og leverer korrekt opfølgning på tilsynsrapporter m.v.,
  7. er ansvarlig for at styrke ledergruppens samarbejde og for ledelsesudvikling i forhold til botilbudslederne. Det sker dels individuelt i forhold til den enkelte leder (LUS-samtaler), dels som kollektive forløb, hvor ledelsesteamet udvikler sine samarbejdsformer.

Centerlederen skal endvidere sammen med andre centerledere arbejde med handicapområdets udvikling, profilering ud ad til og herunder profilere den særlige ekspertise, der udvikles på netop dette center. Centerlederen skal sammen med øvrige chefer bidrage til styrkelse af en fremadrettet politisk dagsorden på handicapområdet, forslag til budgetprocessen mv.

Botilbudslederens ansvar og opgaver

  1. Personaleledelse i tilbuddet ? herunder er det botilbudslederens opgave at ansætte og afskedige personale, afholde MUS m.v.
  2. Prioritere, fordele og overholdet det udmeldte driftsbudget for tilbuddet.
  3. Faglig/pædagogisk udvikling af det tilbud, man er leder for, inden for de fælles rammer.
  4. Skal komme med et konkret udspil til bostedets udviklingsplan en gang om året. Dette medinddrages i drøftelser med det øvrige ledelsesteam og tager afsæt i centrets resultatkontrakt.
  5. Har som opgave at følge op på tilsynsrapporter m.v.
  6. Lede og koordinere de områder, der er aftalt med eller uddelegeret fra centerlederen.
  7. Samarbejde med forvaltning, socialcentre, og handicapcentre indenfor rammer aftalt med centerlederen.

Botilbudslederen har således et driftsansvar, der er fokuseret på den faglige og personalerelaterede ledelsesopgave. Herunder har botilbudslederen ansvar for udvikling af personalegruppen i det enkelte tilbud. Botilbudslederen kan fungere som centrets nøgleperson på spørgsmål som handleplaner for voldsforebyggelse, pædagogisk metode, dokumentations- og udviklingsprojekter.

Endelig indgår botilbudslederen i den samlede ledergruppe i centret, og er forpligtet til at bidrage til samarbejdet her. Ledergruppen skal som en af de første opgaver udarbejde en plan for arbejds- og kompetencefordeling og for udvikling af arbejdet i ledelsesteamet.

I samarbejde med MR Handicap skal der udvikles præcise funktionsbeskrivelser for hhv. centerleder og botilbudsleder.

Økonomi

Hvert center får en budgetramme med nøgletal, så hvert enkelt tilbud herefter får udmeldt sin egen budgetramme, som botilbudslederen har det økonomiske ansvar for. Mål- og rammekontorets udmelding af budgetrammer for et center kunne se således ud:

· Centerledelse ? herunder løn og administration
· Tilbud 1
· Tilbud 2
· Tilbud 3
· Tilbud 4

Centerlederen har det samlede budgetansvar for alle rammerne i centret. Det betyder, at centerlederen skal sikre den samlede overholdelse af budgettet for hele centret. Centerlederen har endvidere ansvar for budgetopfølgning og prognoser ift. de enkelte tilbud.

Det indebærer, at centerlederen har kompetence til at flytte midler mellem rammerne. Mål- og rammekontoret skal orienteres om sådanne ændringer. Større ændringer skal godkendes af MR Handicap.

Der skal inden for centeret skabes bedre muligheder for, at personalet som led i gennemførelsen af projekter eller som led i deres individuelle faglige udvikling rokerer imellem de forskellige tilbud inden for centeret. Det kan også overvejes, om der inden for det enkelte center kan skabes grundlag for mere fleksibel udnyttelse af vikarer.

Centerlederen har ansvar for de strategiske overvejelser om sammenhæng mellem behov, mål og budget for hele centret. Botilbudslederne bidrager med erfaringer, men det er centerlederen, som har ansvaret overfor MR Handicap, og det er centerlederen som skal indstille til nødvendige prioriteringer i forlængelse af de politiske mål og den overordnede ramme.

Centrets samlede økonomi vil være summen af de økonomien i de tilbud, der indgår i centret. For at styrke det fælles ansvar for centerets samlede opgaveløsning etableres der inden for de enkelte center en pulje, som centerleder og ledelsesteam disponerer i fællesskab. Det er målet, at denne fælles pulje inden for 3 år udgør 5 % af det samlede budget. Puljen fordeles ud fra behov og indstillinger fra de enkelte tilbud. Der skal fastlægges en medindflydelse blandt medarbejdere og ledere fra de enkelte tilbud i forhold til fordeling af den fælles pulje. I En gang årligt tages stilling til om størrelsen på puljen bør reguleres.

Det vil imidlertid allerede fra etableringen af de nye centre være forventningen, at der inden for centerets økonomi er mulighed for at ansætte eller udpege medarbejdere, som vil være helt eller delvist frikøbt til at arbejde med faglige udviklingsopgaver, vidensopbygning mv.

Personale

Oprettelsen af centre har ingen direkte personalemæssige konsekvenser for medarbejderne i de tilbud, der indgår i centeret På sigt vil det dog give den enkelte bedre muligheder for at skifte funktion inden for rammerne af centret og dermed bedre udviklingsmuligheder.

Samarbejdsstrukturen ? dvs. etableringen af samarbejdsudvalg inden for centret - skal afklares med de faglige organisationer på tværs af MR-områderne, så det sikres, at der er et velfungerende samarbejdssystem i de nye centre.

Samspil mellem MR handicap og de nye centre

Der skal etableres en model for indgåelse af kontrakter mellem MR Handicap og hver centerleder.

Udarbejdelse og drøftelse af udkast til kontrakt drøftes af centerlederen med ledelsesteamet. Kontrakten omfatter f.eks. resultatmål ift.

· Økonomi og kapacitet
· Sygefravær og medarbejdertrivsel
· Udvikling af kvaliteten i det pædagogiske arbejdet
· Strategi og udviklingsområder for centret

Kontrakterne skal være klar så de kan træde i kraft 1. januar 2009.

Hver måned mødes alle centerlederne med MR Handicap, hvor de fremadrettede behov, strategi m.m. drøftes og fastlægges.
Samtidig fremlægges og drøftes de enkelte centres status af de igangværende udviklingsplaner.

Derudover skal der udvikles en model for det fremtidige samarbejde mellem MR Handicap og de enkelte centre for så vidt angår udvikling af kvalitet og indhold i de tilbud, brugerne modtager. Det omfatter også opgaven med at følge op på tilsynsrapporter, klagesager mv. således at det undgås, at enkeltsager udvikler sig i en dårlig retning og at kritisable forhold ikke opdages eller følges op på.

Det skal i den forbindelse overvejes, hvordan der kan tænkes en samlet struktur eller netværk for udviklingskonsulenter og videnspersoner, der er knyttet til de enkelte centre og MR Handicap. Det vil dog kræve, at det bliver muligt at knytte faglige udviklingsressourcer til MR handicap. Det er der ikke i dag.

Visitation

Forvaltningens visitatorer foretager visitationen til enten §§ 107 eller 108. Derefter sender visitatorerne sagerne til høring i de relevante centre. I centrene vil centerlederen sammen med lederteamet foretage en vurdering af, hvilken bolig der vil være passende for borgeren. Dette indstilles til visitatorerne i centralforvaltningen, som registrerer dette. Når der kommer en ledig bolig på det pågældende tilbud, skriver visitatorerne til borgeren og meddeler dette, hvormed pladsanvisningen er tilendebragt.

Ved akutte behov, problemområder m.m., der er vanskelige at løse, mødes centerlederne med visitatorerne i forvaltningen for at afklare, hvordan og hvor disse forhold kan løses. Derefter tager centerlederen opgaverne med til botilbudslederne, hvor dette drøftes med henblik på en løsning.

Sociale medier

 

Relaterede sider:

LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16
2100 København Ø

Cvr: 32848516
Tlf: 3544 4546
E-mail: lfs@lfs.dk

Ean: 5790002131097
 
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening
med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/6568 Loadtid: 0.045 sek.
Download logo
LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16          Tlf: 3544 4546               Cvr: 32848516
2100 København Ø                E-mail: lfs@lfs.dk          Ean: 5790002131097
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
 
 
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/6568 Loadtid: 0.045 sek.
Download logo
LFS-logo-hvid
LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger
Rosenvængets Allé 16
2100 København Ø
Tlf: 3544 4546
E-mail: lfs@lfs.dk
Cvr: 32848516
Ean: 5790002131097
 
English name: The National Organization of Social Education (LFS)
LFS er hovedstadens største pædagogiske fagforening med mere end 11.000 medlemmer, og er landets eneste enhedspædagogiske fagforening. Læs mere
© Copyright 2016 - LFS
Indholdet må ikke gengives eller frames uden tilladelse. Links til sider er altid tilladt.
Sidens adresse: https://www.lfs.dk/6568 Loadtid: 0.045 sek.
Download logo