18.1.2011
LFS-pressemeddelelse:
Sprogtest af 3-årige er et overgreb
I Politiken d. 18. januar 2011 kan man læse at Børne- og Ungdomsborgmester Anne Vang igen vil forsøge at gennemtvinge test af 3-årige.
Siden 2006 har politikerne i København lavet det ene forsøg efter det andet for tvinge test ned over det pædagogiske område.
Først test af 5-årige og siden 3-årige. Testen af de 5 årige blev trukket tilbage i 2007 på baggrund af massive protester fra de københavnske daginstitutioner.
3-års testen mødte også massive protester i 2008, som førte til at regeringen i deres afbureaukratiseringsplan, reducerede testningen til de børn hvor pædagogerne vurderer, det er nødvendigt med en test.
Politikerne taler om respekt for det pædagogiske arbejde og den pædagogiske faglighed.
Men sprogtesten er udtryk for det modsatte, - nemlig en systematisk diskvalifikation.
Sprogtest af alle 3-årige er udtryk for den vildfarne tidsånd; mere kontrol, skærpede krav om indberetninger, flere påbud og test, test og atter test; ”Alt der bevæger sig skal måles."
"Alt der ikke bevæger sig skal også måls, for det kan være det bevæges sig i morgen” udtaler Jan Hoby, næstformand i LFS og fortsætter:
”Konsekvenser af testkulturen i det pædagogiske landskab er store for børnene og for den pædagogiske fagligheds fremtid. Synet på barndommen ændres fra et ressourcesyn til et problem- og mangle-syn.
Snævrere normalitetsfordringer forstærker udbredelse af mangelblikket og børn påduttes etiketter som; ”risikobørn”, ”ressourcesvage børn”, ”børn med porøst netværk”, etc.
Dermed er divisionering af det hele barn på vej til at blive sat i system som i USA, England og New Zealand – testambitionen bliver til en altomfattende kategorisering, rangering og opdeling af børn krydret med kulturracisme overfor de tosprogede børn.”
Mange forskere har peget på, at danske børn og voksne netop kan noget særligt, når det kommer til innovation, samarbejde og fleksibilitet på arbejdsmarkedet.
Det er først og fremmeste et resultat af legens rolle i danske børns opvækst siden 60’erne.
Det er derfor en hån mod det pædagogiske personale i København at kommunen har råd til et så ressourcekrævende og dyrt projekt, - når der ikke er råd til flere ansatte i daginstitutionerne og mindre gruppestørrelser i vuggestuerne og børnehaverne.
"Anerkendt forskning viser at gode normeringer i daginstitutionerne er nært forbundet med bedre udviklingsmuligheder i børns tænkning, sprogforståelse og sociale udvikling. Gode normeringer betyder færre adfærdsproblemer og gør børn lagt mere ”skoleparate”, udtaler Jan Hoby, næstformand i LFS og slutter;
”Men politikerne i København vælger mod bedre viden, at kaste gode penge efter dårlige, med indførelse af den systematiske tidsrøver; sprogtest for alle 3-årige. Selve testen er et stykke pinligt, amatøragtigt og ubrugeligt materiale, som vidner om en total uvidenhed og respektløshed overfor børns sprogudvikling, sprogforståelse og begrebsforståelse.
Intet pædagogisk personale med et minimum af viden om børns helhedsudvikling kan tage sprogtesten for 3-årige alvorlig."
For mere information:
Jan Hoby
Næstformand i LFS
Mobil: 3094 8142