Teksten kan være relevant, f.eks. når der henvises til gamle overenskomster
marts 2010
Ingen lønnedgang
Ingen går ned i løn. Ingen skylder deres arbejdsgivere penge.
Lønstigningerne bliver til gengæld mindre end forventet.
I nogle medier har man kunnet læse, at de offentlige ansatte her og nu skal betale penge tilbage til deres arbejdsgiver. Det passer ikke. Men hvis du er ansat i en kommune, bliver din lønstigning mindre end forventet, og hvis du er ansat i en region, får du ingen lønstigning i denne omgang.
Hvor meget mindre lønstigningen bliver, kan du se i tabellen herunder. Tallene er et gennemsnit for alle ansatte i kommuner og regioner inden for den pågældende faggruppe og omregnet til fuld tid.
Gennemsnittet er 74 til 100 kroner mindre i lønstigning om måneden for de forskellige faggrupper. Du skal dog være opmærksom på, at det svinge alt efter om du er ansat på fuld tid, eller deltid.
Lønreguleringen sker fra den 1. april.
Stilling | Mindre lønstigning per måned i kroner |
Pædagogmedhjælpere | 74 |
Omsorgs- og pædagogmedhjælpere | 76 |
Dagplejere, 4 fuldtidsbørn | 85 |
Forklaringen
På det hele offentlige område har vi en ordning, der sikrer, at de offentligt ansatte stiger i løn, når de privatansatte gør det; den såkaldte reguleringsordning. Problemet er, at den også virker den anden vej. I 2008, da vi indgik overenskomsten, regnede vi med, at lønnen i det private ville stige i 2009.
Men på grund af den økonomiske krise stiger de privat ansattes løn langsommere end de offentligt ansattes for tiden. Da ordningen virker begge veje skal de offentligt ansatte i princippet have mindre i løn. For at afbøde noget af denne forudsigelige “gæld” er det aftalt, at reguleringen 1. april bliver mindre end forudset. Resten af “gælden” skal der så forhandles om ved de overenskomstforhandlinger, der går i gang i starten af næste år.
Der er altså ingen, der går ned i løn. Der er tale om, at kommende lønstigninger bliver mindre.
FOA vil af med ordningen
Forbundsformand, Dennis Kristensen, ønsker, at afskaffe ordningen af tre årsager:
-
Jeg bryder mig ikke om at lægge et forhandlingsresultat frem for FOA’s medlemmer, som både består af fugle i hånden og fugle på taget.
FOA’s medlemmer vil naturligt gå ud fra, at de lønstigninger, der omtales i forbindelse med en urafstemning, også kommer til udbetaling. Det forudsætter imidlertid, at alle fugle letter fra tager og flyver ned i hånden, og det er vi netop nu vidne til ikke altid sker.
På en eller anden måde må det virke lidt som snyd, og det har jeg det rigtigt skidt med. -
Det er ikke til at forklare, hvordan mekanismen i reguleringsordningen virker. Jeg har såmænd selv rigeligt problemer med at holde styr på fakta omkring ordningen. Vi skal i mine øjne ikke indgå aftaler, som er svære at forklare medlemmerne.
-
Reguleringsordningen fastholder lønrelationerne mellem de forskellige faggrupper. De højtlønnede bliver ved med at have samme afstand ned til de lavtlønnede, fordi reguleringsordningen fører til samme procentvise lønstigning til alle.
FOA vil gerne have sat fokus på særlige forbedringer for de lavtlønnede mænd og kvinder, og vi vil gerne sætte turbo på udligning af lønforskelle mellem mandefag og kvindefag, som udfører arbejde af samme værdi. Netop dér står reguleringsordningen i vejen.
Læs også forbundsformand Dennis Kristensens gennemgang af sagen på www.foa.dk/reguleringsordning (link er ikke længere aktivt, red.)