Evaluering af sprogvurderingsmaterialer i daginstitutioner
En undersøgelse af sproglig vurderingspraksis i daginstitutioner i Københavns Kommune
Af Lars Holm, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet, Marts 2009
LFS har igennem længere tid kritiseret sprogtest/sprogvurdering/sprogscreening af børn i daginstitutioner. LFS har trods vores videnskablige funderet kritik talt for døve øre hos politikerne og Børne- og ungdomsforvaltningen i København. Lars Holm fra DPU (Danmarks Pædagogiske Universitet) har foretaget en forskningsmæssig undersøgelse af anvendelsen af sprogvurderingsmaterialer inden for daginstitutionsområdet.
LFS er bekendt med at Børne- og ungdomsforvaltningen ikke er enig med LFS i at rapporten understøtter vores kritik af sprogtestning af 3-årige: sprogtest diskriminiere på baggrund af køn, race, kultur og klasse.
LFS anerkender BUF's ret til at være uenig med LFS om rapportens vuderinger.
Rapport understøtter LFS's faglige, saglige og vidensbaserede kritik:
"En institutionel sproglig vurdering er en magtfuld praksis. Den skaber bestemte interaktionsformer, hvor pædagog, børn og forældre tildeles særlige roller og positioner, som det er legitimt at tale og handle ud fra. Den sproglige vurdering repræsenterer desuden en officiel standard for, hvordan børns sprog og sproglige udvikling skal vurderes, hvad der må antages at have væsentlig betydning for aktørers forståelse og handlinger. Den sproglige vurdering af det enkelte barn er endvidere ikke kun en her og nu status over et barns udvikling, men også en kategorisering af barnet, som kan have mere eller mindre vidtrækkende konsekvenser. Af disse grunde må der stilles høje krav til validitet, reliabilitet og etik, når man producerer et sprogligt vurderingsmateriale."
LFS håber at I vil give jer tid til at læse denne evaluering. BUF har offentliggjort rapporten.
Men LFS ønsker at alle ansatte på daginstitutionsområdet får adgang til rapporten, derfor offentliggør vi den.
Jan Hoby
Nstformand i LFS