LFS-pressemeddelelse 20.5.2009
Børne- og Ungdomsforvaltningen indfører stalinistisk kontrol af forældre og pædagoger
Så er den gal igen. Børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune udviser igen mistillid til institutionspersonalet, lederne og forældrene. Ny instruks fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til daginstitutionslederne kræver at der sker en registrering og indberetning af forældre, der takker nej tak til den frivillige tre års sprogvurderingen.
Alle tre årige med dansk som modersmål skal sprogvurderes inden den 12. juni og hvis forældrene siger "nej tak" skal institutionerne registre forældrenes modvilje og dette skal sendes ind til kommunen.
”Det virker som rent stalinistiske metoder Børne- og Ungdomsforvaltningen bringer i anvendelse når man forlanger at institutionslederne registrerer forældrenes valg. Et valg som jf. Dagtilbudsloven bygger på frivillighed om sprogvurdering. En adfærdsmodifikation som ændrer frivillighed til tvang og er helt uhørt” udtaler Jan Hoby, næstformand i LFS og forsætter:
”LFS vurderer at denne handling grunder i en grundlæggende mistillid til det pædagogiske arbejde og er udtryk for en systematisk diskvalificering: hvor kontrol og efterkontrol er kodeordene. Embedssystemet og politikerne i Børne- og ungdomsforvaltningen tror åbenbart ikke på personalet og ledelsen, når de siger at der er et meget lille antal der ønsker at deres barn skal sprogtestes - nu er det nok, udtaler Jan Hoby, næstformand i LFS og forsætter: jeg troede at den jammerlige rapport om daginstitutionsledernes arbejdsmiljø, havde fået Direktionen i Børne- og ungdomsforvaltningen til at arbejde med en målrettet handlingsplan for at komme det unødvendige bureaukrati og dårlige arbejdsmiljø til livs. Afbureaukratisering er et hurra-ord i Børne- og ungdomsforvaltningen.
Men ikke nok med at den ny instruks er udtryk for mistillid til det pædagogiske personale, så er det også udtryk for en umyndiggørelse af at forældre kan træffe de rigtige valg på deres børns vegne.
En registrering af Nej Tak til sprogvurdering kan kommunalt set misbruges i forhold at kontrollere, styre og efterkontrollere forældrenes begrundelse for et fravalg, samt til efterkontrol af det pædagogiske personales rådgivning og vejledning.
”LFS kræver at Børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard får sat en stopper for dette absurde røveri af tid fra det pædagogiske relationsarbejde og kollektiv umyndiggørelse af byens forældre og pædagogiske personale”, slutter Jan Hoby, næstformand i LFS.