Medlemskab af a-kassen
LFS er en afdeling af FOA - Fag Og Arbejde og som sådan tilsluttet FOAs a-kasse.
Hvem kan blive optaget i a-kassen
For at kunne blive optaget i a-kassen skal du have bopæl i Danmark og være mellem 18 og 63 år.
Desuden skal du enten:
- være i arbejde inden for LFS' faglige område,
- være nyuddannet pædagog,
- være nyuddannet pædagogisk assistent (PAU) eller
- aftjene din værnepligt.
Når du bliver optaget, kan du selv vælge, om du vil være deltids- eller fuldtidsforsikret. Du skal dog være fuldtidsforsikret, hvis du arbejder mere end 30 timer om ugen.
Optagelse på baggrund af arbejde
Du skal være i arbejde som lønmodtager og kunne dokumentere det i form af en lønseddel og evt. et ansættelsesbevis.
Optagelsen gælder fra det tidspunkt, hvor a-kassen har modtaget din skriftlige ansøgning. Du kan dog tidligst blive optaget fra den første dag i arbejdsforholdet.
Selv om du er ophørt med dit arbejde, kan du godt nå at blive optaget, hvis vi modtager din skriftlige anmodning om optagelse senest 5 uger efter, at du holdt op med at arbejde.
Hvis der ydes offentligt tilskud til din løn, kan du godt blive optaget i a-kassen, men arbejdet kan normalt ikke bruges til optjening af dagpengeret. Det gælder f.eks., hvis du er under revalidering og bliver optrænet på en arbejdsplads, eller hvis du som ledig kontanthjælpsmodtager er i jobtræning til overenskomstmæssig løn.
Du kan dog ikke blive optaget i a-kassen, hvis det offentlige løntilskud er begrundet i, at du af fysiske eller psykiske årsager ikke forventes at kunne få arbejde på det almindelige arbejdsmarked, f.eks. hvis du arbejder i et flexjob, eller hvis du er førtidspensionist og arbejder i et skånejob.
Overflytning fra en anden a-kasse
Hvis du er medlem af en anden a-kasse og du får arbejde inden for LFS' faglige område, skal du overflyttes til a-kassen og kan indmeldes i den faglige del LFS. Dette gælder, hvis dit nye arbejde varer mindst 5 uger, og du får løn for mindst 50 timer i perioden.
Du skal hurtigst muligt henvende dig til LFS eller din hidtidige a-kasse og anmode om overflytning til LFS' a-kasse.
Når du bliver overflyttet, bevarer du de rettigheder, du har erhvervet i din tidligere a-kasse.
Skal du have supplerende dagpenge, bør du kontakte a-kassen tidligst muligt.
Optagelse som nyuddannet (dimittend)
Du kan blive optaget i LFS/ a-kasse som dimittend, når du har afsluttet pædagoguddannelsen eller har gennemført den ordinære pædagogiske assistentuddannelse (PAU).
Betingelser for at blive optaget som dimittend
Du skal sende en skriftlig ansøgning om optagelse som dimittend, og den skal være modtaget i LFS/a-kassen senest 14 dage efter uddannelsens afslutning, du vil så være dagpengeberettiget efter 1 måneds medlemskab.
Uddannelsen er afsluttet den dag, hvor du har sikkerhed for, at den samlede uddannelse er afsluttet og bestået. Det er typisk den dag, du har bestået dit sidste eksamensfag.
Hvis vi modtager din ansøgning om optagelse for sent, dvs. efter 14 dages-fristens udløb, er du udelukket fra at blive optaget som dimittend og kan kun optages hvis du har arbejde og du er tidligst dagpengeberettiget efter 1 års medlemskab og 1 års arbejde.
Deltids- eller fuldtidsforsikring
Når du bliver optaget i a-kassen, kan du selv vælge, om du vil være deltids- eller fuldtidsforsikret medlem. Du skal dog være fuldtidsforsikret, hvis du arbejder mere end 30 timer om ugen.
Bliver du ledig, skal du som fuldtidsforsikret stå til rådighed for arbejdsmarkedet op til 37 timer om ugen. Som deltidsforsikret skal du stå til rådighed op til 30 timer om ugen.
Rent økonomisk er det mest fordelagtigt at være fuldtidsforsikret. Forskellen i kontingentet er lille, mens forskellen i dagpenge kan være stor. Spørg i den konkrete situation om, hvad der er bedst for dig.
Skift fra deltids- til fuldtidsforsikring
Du er fuldtidsbeskæftiget, hvis du:
- er time-, uge- eller 14-dageslønnet og har mere end 360 løntimer inden for en periode på 12 uger,
- får udbetalt din løn månedsvis og har mere end 390 løntimer inden for en periode på 3 måneder.
Du skal straks skriftligt oplyse det til os, hvis din arbejdstid bliver ændret, sådan at du opfylder betingelserne for fuldtidsforsikring.
Hvis du ikke har givet besked om ændringen i din arbejdstid senest 2 uger efter, at du har opfyldt betingelserne - dvs. 2 uger efter at du har haft 12 ugers/3 måneders arbejde med mere end 360/390 løntimer - vil du blive pålagt en karantæne på 20 timer. Det vil sige, at du bliver udelukket fra dagpenge og andre ydelser fra a-kassen for de første 20 timers ledighed. Karantænen bortfalder, hvis den ikke er afviklet senest 2 år efter overflytningen til fuldtidsforsikring.
Du kan kun skifte til fuldtidsforsikring, hvis du stadig opfylder timekravet på det tidspunkt, hvor du beder om at blive fuldtidsforsikret og dit fuldtidsmedlemskab træder tidligst i kraft på anmodningsdatoen.
Skift fra fuldtids- til deltidsforsikring
Er du fuldtidsforsikret og får arbejde på deltid, har du ret til at fortsætte med at være fuldtidsforsikret. Det kan være en fordel ved senere arbejdsløshed - tal med a-kassen om, hvad der er bedst for dig.
Du kan også vælge at blive deltidsforsikret. Vi skal have skriftlig meddelelse fra dig, hvis du ønsker at blive deltidsforsikret samt lønseddeldokumentation.
Fraflytning
Der er overflytningspligt mellem arbejdsløshedskasserne, så hvis du får arbejde uden for LFSs overenskomstområde skal du meddele os dette.
Reglerne for overflytning siger, at hvis dit nye arbejde varer mindst 5 uger og du får løn for mindst 50 timer skal du overflyttes. Dette gælder dog ikke, hvis du stadig har arbejde af større omfang indenfor LFSs område.
Du skal kontakte vores medlemsafdeling - så sender vi dig en overflytningsblanket, som du skal udfylde og returnere til os, hvorefter vi sørger for at overflytte dig.
Man kan kun være medlem af én arbejdsløshedskasse.
Man må godt være medlem af flere fagforeninger/fagforbund.
Hvis man har flere arbejdsgivere, skal man være i den arbejdsløshedskasse, hvor man har de fleste timer.
Kontingent til LFS/a-kassen
Kontingentet betales månedsvis forud. Man kan enten betale på giro eller via BetalingsService (PBS).
Betaler du via BetalingsService, sørger dit pengeinstitut for at betale kontingentet til tiden.
Du er selv ansvarlig for, at vi modtager kontingentet rettidigt, uanset om du betaler via giro eller BetalingsService. Hvis du skal have udbetalt ydelser fra a-kassen, skal dit kontingent være betalt.
Kontingentet til arbejdsløshedskassen består af flere dele:
- et forsikringsbidrag, der går videre til staten
- et administrationsbidrag, der går til administration af a-kassen
- et ATP bidrag, det indbetales til Arbejdsmarkedets Tillægspension. Alle a-kassemedlemmer skal indbetale ATP til dækning for de arbejdsløse, der ikke har nogen arbejdsgiver til at foretage indbetalingen.
- et frivilligt efterlønsbidrag for medlemmer over 30 år, der vil have mulighed for at gå på efterløn efter det fyldte 60. år.
Kontingentrestance
Har du ikke betalt kontingentet senest sidste hverdag i måneden, sender vi dig en rykker
Sletning
Hvis vi bliver nødt til at slette dit medlemskab, fordi du ikke har betalt, sender vi dig et brev om sletningen, du kan stadig nå at få genoprettet dit medlemskab, hvis du betaler al gæld, inden en dato som vil fremgå på slettebrevet.
Skat / oplysning
Dit kontingent til LFS/a-kassen kan trækkes fra på selvangivelsen.
Det skal fremgå af den fortrykte selvangivelse, at vi til Told og Skat har indberettet, hvor meget du har betalt i kontingent for det foregående år. Omkring 1. februar sender vi dig besked om, hvad vi har indberettet til Told og Skat. Hvis du har modtaget ydelser fra a-kassen, vil det også fremgå af det brev, vi sender.
Blanket til ansøgning om optagelse i eller skift af a-kasse kan også hentes direkte fra A-kassernes Samvirkes hjemmeside her:
Ansøgning om optagelse i eller skift af a-kasse (pdf fil)