Ugebrevet A4 (30/4 2007 NR. 16)
Unge bakker op om fagbevægelsen
6 ud af 10 unge regner med at melde sig ind i en fagforening, når de er færdiguddannede og får fast arbejde, viser ny undersøgelse. Skal fagbevægelsen imidlertid have udbytte af det store medlemspotentiale, er den nødt til at rubbe neglene i sin kommunikation med de unge, så den ikke fremstår som en belærende repræsentant for forældregenerationen, påpeger eksperter.
LYS I MØRKET »Rygterne om min død er stærkt overdrevne.« Det budskab telegraferede den amerikanske forfatter Mark Twain fra London til aviserne i USA, umiddelbart efter at han i maj 1897 erfarede, at avisen The New York Journal havde publiceret hans nekrolog.
Samme budskab kunne den danske fagbevægelse med en vis ret sende til de mange medier - A4 inklusiv - der har skrevet op og ned om krise og medlemsflugt i fagbevægelsen. For en ny omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt unge om deres holdning til fagbevægelsen signalerer positive toner. De unge vil ikke være med til at begrave fagbevægelsen, viser resultaterne af undersøgelsen, som Epinion har gennemført for Ugebrevet A4.
Det skinner måske tydeligst igennem ved, at 62 procent af de 16-19-årige svarer, at de vil melde sig ind i en fagforening, når de er færdiguddannede og får et arbejde. 14 procent svarer modsat, at de ingen intentioner har om at støtte op om de røde faner.
Fagbevægelsen må være yderst tilfreds med resultaterne, mener Flemming Ibsen, forsker ved Center for Arbejdsmarkedsforskning CARMA på Aalborg Universitet:
»Tallene indikerer, at mange unge har en lønmodtagerbevidsthed, og at fagbevægelsen ses som en naturlig og vigtig del af det danske arbejdsmarked.«
Den positive holdning til fagbevægelsen afspejler sig også i de unges holdning til udsagnet »fagforeninger hører fortiden til«. Det erklærer 18 procent sig enige i, mens 48 procent har den stik modsatte holdning.
Endelig må fagforeningslederne glæde sig over, at over halvdelen af de unge - 52 procent - erklærer sig helt eller delvist enige i, at fagforeninger er nødvendige for varetagelsen af lønmodtagernes interesser. 13 procent er uenige.
Samlet tegner undersøgelsen altså et klart og meget positivt billede af fagbevægelsens fundament blandt de unge. Stik imod hvad man skulle tro, hvis man alene har fulgt mediernes dækning af fagbevægelsen i de seneste mange år.
Fagbevægelsen skal op i gear
Ph.d. stipendiat Rasmus Juul Møberg var medforfatter til en stor spørgeskemaundersøgelse af LO-lønmodtagernes holdning til arbejdsliv og politik - APL-undersøgelsen - som CARMA foretog for LO i 2002. Han ser tallene som en indikation på, at den holdningsændring blandt de unge, der så småt kunne spores tilbage i 2002, nu for alvor er ved at slå igennem.
»Det ser positivt ud. Vi kommer måske ikke tilbage til de gamle hæderkronede dage, hvor fagforeningsmedlemskab var en selvfølge, men det går den rigtige vej,« siger han.
Den pointe understreges af holdningen blandt de unge, der allerede er medlemmer af et forbund under LO. Flere siger i dag, at de er organiserede, fordi fagforeningerne er nødvendige for varetagelsen af lønmodtagernes interesser, end tilfældet var i 2002.
Resultaterne af A4's undersøgelse får - ikke overraskende - også det store smil frem hos LO-sekretær Harald Børsting.
»Det glæder mig, at de unge har så positive holdninger til fagbevægelsen. Tallene viser jo tydeligt, at der stadig findes en grundlæggende opbakning til fagforeningerne blandt de unge. Særligt er det interessant, at fagforeningerne anses for at være så vigtige for lønmodtagernes interesser,« siger han.