Udtalelse fra TR og ledermøde:
Pædagogiske aktiviteter som alternativ til sprogtest for alle femårige (Københavnertesten)
Den 10.12.2007
Kvalitet frem for kvalitetskontrol!
Femårstesten (Københavnertesten) der blev indført i integrerede institutioner og børnehaver i efteråret 2007, er det seneste eksempel på, at pædagogiske udfordringer og problemer kan håndteres på to måder.
Den ene måde er, at finde ud af, hvilke pædagogiske udfordringer og problemer, der er tale om, og hvad de består i og så ved dialog mellem det pædagogiske personale, politikere, forvaltning, forældre, LFS og BUPL at finde veje til at håndtere de analyserede og beskrevne udfordringer og problemer på. På denne måde vil det pædagogiske personale være i stand til at videreudvikle deres pædagogiske praksis for, med og omkring de børn og unge, de arbejder med.
Den anden måde at håndtere pædagogiske udfordringer og problemer på er politisk og forvaltningsmæssig detailfjernstyring og kontrol af det pædagogiske personales arbejde for, med og omkring børn og unge ved inførelse af standardiserede test- og kontrolsystemer.
Denne tilgang til løsning af udfordringer og problemer fører til beslutninger om måltal for minimering af fejl ved indførelse af generelt gældende kvalitetskoncepter, hvor belønningen for det pædagogiske personale ligger i bonusordninger for antallet af gennemførte test. På denne måde udvikles kontrollen med kvalitetskontrolkoncepterne. Standardiseret kontrol udvikler ikke kvaliteten af det arbejde, det pædagogiske personale udfører i hverdagen.
Femårstesten vil sammen med treårstesten, der er på vej, og politikernes ide om en læsepolitik samt en kommende landsdækkende læsekanon øge antallet af kontrolsystemer, der i højere og højere grad fratager det pædagogiske personale kravet på selv at tilrettelægge det pædagogiske arbejde herunder indsatsen overfor børn, der har behov for ekstra støtte i perioder.
Det pædagogiske personale vil have autonomi i forhold til at træffe beslutninger, der hviler på et fagligt, videnskabeligt og lovmæssigtgrundlag. Tiltag som tre- og femårstest er et symptom på en trist tendens i tiden, hvor der satses på ensretning og målstyring frem mangfoldighed og kvalitet i det pædagogiske arbejde. De generelle standardiserede test ensretter, stigmatiserer og selekterer børnene i forhold til køn, social baggrund og etnicitet.
Tillidsfolk og ledere forsamlet til stormøde understreger:
- Femårstesten passer ikke ind i den mangfoldighed, der præger daginstitutionerne og skal derfor trækkes tilbage.
- Vi er klar til gennem dialog at udvikle kvaliteten af det pædagogiske arbejde. Vi ved, at politikerne i Børne- og Ungdomsudvalget og ledelse Børne- og Ungdomsforvaltningen ligeledes er indstillet på at løse pædagogiske udfordringer og problemer på samme måde.
For yderligere information, kontakt:
Jan Hoby, LFS, 3094 8142
Erik Steppat, BUPL Hovedstaden, 2572 6741