Noter
Rådighedsvagter findes ikke
Det kan være fristende at lave skuffeaftaler i ferieperioder, hvor man ikke ved, hvor mange børn der kommer. Men du må hverken som leder eller medarbejder lave eksempelvis aftaler om rådighedsvagter eller foreløbige godkendelser af ferie. Det er brud på landsdækkende aftaler. Man må altså ikke aftale, at man står parat til at blive ringet ind om morgenen, hvis der kommer mange børn, og at man alternativt afvikler ferie.
Man må heller ikke indgå forhåndsaftale om, at man skal være villig til at møde ind for derefter at gå hjem igen og afvikle afspadsering resten af dagen, hvis der ikke kommer det forventede antal børn. Man kan godt som medarbejder sige ja til at gå hjem og afvikle afspadsering, hvis der er få børn. Men det skal være en individuel og frivillig aftale, som hverken TR eller MED kan beslutte noget kollektivt om.
Claus Reffstrup, medlem af forretningsudvalget i LFS, siger, at det er prisværdigt, når medarbejdere ønsker at være fleksible.
”Men det er et skråplan, hvis medarbejdersiden giver afkald på retten til selv at planlægge ferie, og hvis man siger ja til at stå til rådighed for sin arbejdsplads på feriedage uden kompensation. Og det er ikke rimeligt, at man kan risikere at møde ind for derefter ufrivilligt at blive sendt hjem igen efter en time. Det er daglejerforhold, og hvis vi accepterer det, undergraver vi vores rettigheder,” siger Claus Reffstrup.
Mange flere førtidspensioner
Der blev tildelt næsten dobbelt så mange førtidspensioner i Københavns Kommune i 2018 sammenlignet med 2017. I de første tre kvartaler af 2018 fik 550 borgere tilkendt førtidspension, mens tallet for den tilsvarende periode i 2017 var 280.
Stigningen kommer i kølvandet på, at Københavns Kommune fik kritik for at være blandt de kommuner i landet, der gav færrest førtidspensioner. I efteråret 2017 blev der nedsat en task force, der skulle kulegrave kommunens praksis og give anbefalinger til, hvordan sagsbehandlingen kunne blive bedre. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vedtog efterfølgende en handleplan, der skulle sikre hurtigere afklaring og bedre sagsbehandling.
Nyt bookingsystem droppes
De københavnske forældre skal ikke som planlagt til at forholde sig til en ny måde at skrive deres barn op til en plads i vuggestuer, dagplejer og børnehaver. Ændringer i dagtilbudsloven tvinger nemlig Københavns Kommune til at fortsætte med det hidtidige ventelistesystem til opskrivning i dagtilbud.
Den nye bookingmetode skulle ellers efter planen indføres i løbet af sensommeren 2019. Men princippet om, at forældre skulle kunne booke en plads i et dagtilbud, som man booker en flybillet, er blevet skrottet. Dagtilbudsloven fra 2018 stiller nemlig som noget nyt krav om, at kommunerne skal have et anvisningssystem med ventelisteanciennitet. Det betyder, at den planlagte model i København ville være ulovlig.
17,5 millioner er dråbe i havet
Regeringen har afsat 17,5 millioner til initiativer, som skal give pædagoguddannelsen et fagligt løft. Følgegruppen for pædagoguddannelsen fremlagde i juni en handleplan for, hvordan uddannelsen skal løftes: De nye studerende får et tilbud om undervisning i god studieteknik, der indføres mødepligt til undervisningen på uddannelsens grundforløb, og der skal være mere fagligt krævende prøver.
Faglig sekretær Sissel Sørensen i PLS, Pædagogstuderendes Landssammenslutning, er dog ikke imponeret.
”17,5 millioner er en dråbe i havet, når pengene skal fordeles på 15.000 studerende på 24 uddannelsessteder. Pengene er allerede spist op på forhånd til det it, der skal bruges i forhold til handleplanen. Det her ændrer ikke på, at uddannelsen er ekstremt underfinansieret,” siger Sissel Sørensen.
Ny ferielov
Folketinget har vedtaget en ny ferielov, der træder i kraft 1. september 2020. Men overgangsordningens første del starter nu. Den ny lov ændrer, hvordan du optjener og afholder ferie. Ændringen er, at man går fra forskudt ferie, hvor ferien afvikles året efter den er optjent, til samtidighedsferie hvor ferie afholdes efterhånden som den optjenes. Den første del af overgangsordningen fra det gamle feriesystem til det nye feriesystem træder i kraft 1. januar 2019.
Ny optjeningsperiode i 2019
Den første del af overgangsordningen betyder, at den ferie, du optjener i perioden fra 1. januar 2019 til 31. august 2019, skal afholdes i perioden 1. maj 2020 til 31. august 2020. Ferie optjent i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020 indefryses. I første del af overgangsordningen er det alene ferieoptjeningsperioden, der vil være en anden end det sædvanlige hele optjeningsår.
Intet nyt i år
Den ferie, du har optjent i 2018, er optjent som sædvanligt efter det gamle feriesystem, og denne ferie skal du afholde i ferieåret 1. maj 2019 til 30. april 2020 nøjagtig som hidtil. Fra 1. september 2020 starter ferieafholdelse efter den nye ferielov.
Den ferieaftale, som beskriver, hvordan ferieloven skal udmøntes på det kommunale område, er ikke færdigforhandlet. LFS kender derfor endnu ikke den endelige tekst, men informerer yderligere, så snart ferieaftalen er klar, og næste del af overgangsordningen bliver aktuel.
Julegaver fra specialområdet
Det var en flok glade Hverdagsaktivister, der kunne tage mod en bevilling på kroner 5000 fra specialområdet i LFS.
Specialområdets bestyrelse uddeler hvert år tre portioner ”julehjælp” til organisationer, foreninger eller andre, som har gjort en særlig indsats, eller som har vist et særligt behov. Hverdagsaktivisterne er et projekt, hvor udviklingshæmmede laver frivilligt arbejde, fx ved begivenheder som Copenhagen Pride og Copenhell. De fik prisen for indsatsen og for at synliggøre handicappedes ressourcer.
Socialforsvaret ved Puk Sabber fik ligeledes 5000 kroner for at hjælpe samfundets svageste borgere, der af den ene eller anden grund er kommet i klemme i systemet.
De sidste 5000 kroner gik til julegaver til børnene i Udrejsecenter Sjælsmark for på denne måde at vise, at at der er nogen, der tænker på dem og vil dem det godt.
PINOCCHIO
I samarbejde med instruktøren Alex Byrne tager Teater Patrasket fat om Pinocchio, den klassiske historie om dukken, der skal lære at blive menneske.
Forestillingen finder sted på teater Anemonen, og spilleperioden er 29. januar til 25. februar 2019.
Spilletider:
Tirsdag til torsdag: Klokken 09.30 og klokken 11.00.
Fredag: Klokken 11.00 og klokken 17.00.
Lørdag til søndag: Klokken 13.00 og 15.00.
Aldersgruppe 4 - 10 år.
Vi pjækker af nød
Syv ud af ti danske lønmodtagere erklærer i en ny undersøgelse, at de aldrig nogensinde har taget en fridag fra deres arbejde ved at melde sig syge uden at være det.
En ud af fire har dog prøvet at pjække fra jobbet. Men seks ud af ti af dem, der har prøvet at pjække, gør det sjældnere end en gang om året.
Det viser en ny undersøgelse, som Wilke har gennemført for Ugebrevet A4 og Avisen.dk blandt 1011 danskere.
Det mindretal af danskere, der en gang imellem bevilger sig selv en pjækkedag, gør det af nød. Hele 53 procent af de, der har taget sig en pjækkedag, forklarer, at de har meldt sig syge på grund af udbrændthed og stress. Næsten lige så mange, nemlig 48 procent, begrunder deres pjæk med, at de har følt sig sløje og har ønsket at forebygge at blive rigtig syge ved at tage en dag hjemme på sofaen.
Karakterer
Børns karakterresultat ved folkeskolens afgangsprøve hænger tæt sammen med deres socialklasse. Det overraskende er, at man kan aflæse klasseforskellene allerede i de nationale tests i henholdsvis dansk i 2. klasse og matematik i 3. klasse, skriver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en analyse, som peger på, at det derfor kræver en tidlig og målrettet indsats, hvis alle børn skal have lige muligheder.
Dumping
Københavns Kommunes indsatsteam mod social dumping afdækkede 165 tilfælde af social dumping i 2018. Den største enkeltsag var, da teamet afslørede underbetaling på et af kommunens byggerier, som endte med, at 19 medarbejdere hos en underleverandør fik efterbetalt i alt ca. 1,55 mio. kroner.
Mobilforbud
Det batter, når skoler laver regler om, at mobiltelefonen skal blive i tasken hele dagen. Det viser en ny undersøgelse ’Skærm – skærm ikke’ fra DPU, Aarhus Universitet. Undersøgelsen viser også, at selv om de fleste skoler indfører reglerne for at mindske forstyrrelser i timerne, viser den største gevinst sig i elevernes sociale samvær.