Oplæg om overenkomsten 2018-2021:
Vedr. overenskomsten
På specialområdet vil alle ansatte i overenskomstperioden 1.4.2018 – 31.3.2021 opleve en generel lønstigning på cirka 6,1 procent. De første stigninger faldt 1. april og 1. oktober 2018 og gav samlet 2,24 procent. Næste generelle stigning falder 1. oktober 2019, hvor der er 1 procent i vente, og resten falder i løbet af 2020, der ligner et rigtig godt år med forventede 2,70 procent i generel stigning.
Dertil kommer, at offentlige lønstigninger reguleres i forhold til det private område (den såkaldte reguleringsordning), hvorfor tallene kan svinge en smule i begge retninger. Fx var stigningen pr. 1. oktober 2018 aftalt til 1,30 procent, men vi fik kun udmøntet 1,14 procent, fordi vi var lidt foran det private område i lønudvikling.
Mange har måske læst sig til, at OK18 gav en samlet lønramme på 8,1 procent på det kommunale område, så hvorfor kun 6,1 procent i generelle stigninger? Det korte svar er, at de resterende 2 procent dels kommer ud via særlige puljer, dels er afsat til forventede stigninger via reguleringsordningen og til de såkaldte reststigninger, som dækker over gennemsnit af lokalløn og anciennitetseffekter.
Af de særlige puljer er lavtløns- og ligelønspuljen aktuelle for vores område, da de udmøntes pr. 1. april 2019 ved stigninger i det såkaldte grundlønstillæg for det pædagogiske personale på specialområdet. Lavtlønspuljen er tænkt til at give et løft til de lavest lønnede og kommer til udbetaling for ansatte på løntrin 11-19. Ligelønspuljen retter sig imod de fag, hvor 60 procent eller flere udgøres af kvinder, herunder pædagogfaget, og kommer til udbetaling for ansatte fra løntrin 20. Der er ikke tale om store stigninger, men det har symbolsk betydning, at det er lykkedes at sikre puljemidler til disse områder.
Vedr. pension
Der sker pr. 1. april 2019 forbedringer af pensionen for både socialpædagoger/hjemmevejledere, pædagogiske assistenter og omsorgsmedhjælpere/pædagogmedhjælpere.
Her stiger socialpædagoger/hjemmevejledere fra 14 til 14,19 procent, de pædagogiske assistenter løftes fra 13,19 til 13,30 procent, imens omsorgs- og pædagogmedhjælperne dels vil opleve en stigning i pensionsprocent fra 13 til 13,1 dels vil få nedsat den såkaldte karenstid fra 10 til 9 måneders beskæftigelse.
Det sidste betyder, at omsorgs- og pædagogmedhjælpere, som er fyldt 21 år og kan dokumentere 9 måneders beskæftigelse vil have ret til pension. Kravet om beskæftigelse kan opfyldes ved dokumentation af samlet 9 måneders beskæftigelse indenfor de sidste 8 år. Man kan altså gå 8 år tilbage, når kravet skal opfyldes.
Oversigtsskemaer
LFS har udarbejdet et oversigtsskemaer i forhold til de 3 grundlønsindplaceringer, der er på det pædagogiske område.
Pædagoger (A) (hent her), omsorgs- og pædagogmedhjælpere (B) (hent her) og pædagogiske assistenter (C) (hent her).
OBS
Skema for lærerne er under udarbejdelse, da vi endnu mangler de nye tal for denne gruppe.
Forhåndsaftalen
Nyt om forhåndsaftalen som er indgået december 2018 – Se her
Vi har nu fået aftalt at A, B og C plus lærerne får AMR-funktionstillæg.
Herudover er aftalen blevet revideret i forhold til opsætningen (rykket rundt på nogle af paragrafferne), samt der bliver indført et nyt ID-kode-system, så f.eks. teksten TR-funktion får ID-koden ID-263.
Procedureaftalen
Procedureaftalen indgået september 2018.
Der var ønske om tidligere forhandlinger, men vi og de andre faglige organisationer har fastholdt efteråret, med mulighed for tidligere forberedelse inden august – Se her
I skal alle være opmærksom ved de uenighedsreferater I laver, at I som TR er forpligtet til at sende uenigheden ind til LFS til orientering, da den efterfølgende forhandling, der derefter skal være er med repræsentation fra LFS-specialafdeling.